Subota, 27.02.2021.

Amerikanci tvrde: Ruski “dron-ubica” opremljen vještačkom inteligencijom postaje potpuno autonoman

Nedjelja, 17.01.2021. | Tehnologija | Novinar2

Bespilotna letjelica S-70 “Ohotnik” ne nadavnom testu precizno je pogodila cilj nevođenom avionskom bombom od 500 kila.

Testiranje ruske teške udarne bespilotne letjeliceS-70 “Ohotnik” (rus. lovac) privuklo je pažnju stranih vojnih eksperata.

Tokom nedavnog testiranja, “Ohotnik” je precizno pogodio kopneni cilj nevođenim avionskim bombama teškim 500 kilograma. To je postignuto pomoću nišansko-navigacionog sistema zahvaljujući kome ovaj dron može da se uporediti sa visokopreciznim navođenim oružjem.

Upoznavši se sa podacima o ovom gađanju, stručnjak američkog Centra za vojno-pomorsku analizu koji se bavi proučavanjem ruske vojne tehnologije i projekata, pretpostavio je da “Ohotnik” ima sistem za daljinsko upravljanje.

Taj ekspert prognozira da će, u cilju visoke autonomnosti, teška jurišna bespilotna letjelica biti opremljena vještačkom inteligencijom, prenosi Russia Beyond.

“Ohotnik” treba da se osposobi za autonomno uništavanje stacionarnih i pokretnih kopnenih ciljeva, sa unaprijed poznatim koordinatama, uključujući i prijem podataka o cilju u toku leta – smatra Semjuel Bendet.

U njegovoj analizi, u kojoj je “Ohotnik” okarakterisan kao dron-ubica, ističe se da je bomba u nedavnom testiranju bila nevođena, ali da će dron na kraju biti kompatibilan sa navođenim projektilima.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Dron Rusija