Četvrtak, 25.02.2021.

Postoji opasnost da vaš broj telefona mogu svi naći preko Google! Evo kako!

Ponedjeljak, 22.02.2021. | Tehnologija | novinarka

Danas su mobilni telefoni sastavni dio života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.

Nezavisni sajber-stručnjak iz Indije i „lovac na bagove“ Atul Džajaram je, tako, pronašao još jedan propust. On tvrdi da su brojevi telefona mnogih WhatsApp korisnika dostupni pomoću jednostavne Google pretrage.
Kako kaže, brojevi su dostupni svima u „plain-text“ varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji „Click to chat“ na desktop verziji aplikacije WhatsApp.

Kada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Google ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu.

– U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete WhatsApp nalog ili promjenite broj –  kaže Džajaram.

WhatsApp je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

– Mada cijenimo ovaj istraživački izvještaj i vrijeme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici WhatsApp-a izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme – objavili su iz kompanije.

Međutim, čini se da je ovaj stav previše ležeran.