Subota, 27.11.2021.

Apple tuži izraelsku firmu zbog špijuniranja korisnika

Četvrtak, 25.11.2021. | Najnovije | Tehnologija | novinarka

Apple je podnio tužbu protiv kompanije NSO Group, a optužuje firmu za špijuniranje vlasti preko ciljanih Apple uređaja.

Pored kazne za NSO, Apple traži i da se kompaniji za razvoj softvera za nadzor zabrani da u svojim budućim istraživanjima koristi Apple proizvode. Viši potpredsednik NSO Group je istakao da je kompanijin softver Pegasus namenjen samo nadgledanju malog broja ljudi na više platformi, uključujući i Android.

Međutim, Apple je naglasio da su mete često bili aktivisti, novinari i drugi kritičari režima, čime se rutinski potiskuje političko neslaganje. Kompanija je dalje optužila NSO za “flagrantno kršenje” zakona na saveznom i državnom nivou u SAD.

Tužba takođe baca više svetla na NSO malver, pod nazivom “FORCEDENTRY”. Prema navodima Applea, uljezi su forsirali FORCEDENTRY kreiranjem lažnih Apple ID-ova za slanje zlonamjernog koda, bez upozoravanja potencijalnih meta. Apple je istakao da kompanijini serveri nisu bili kompromitovani u tom procesu, ali je jasno da kompanija nije oduševljena što su njeni sistemi naloga korišteni za pomenuti nadzor, navodi Engadget.

Pored tužbe, Apple obećava da će donirati 10 miliona dolara (plus bilo kakvu naknadu štete) grupama koje se zalažu protiv ili istražuju ovu vrstu digitalnog nadzora. NSO trenutno nema previše saveznika. WhatsApp je, na primer, optužio NSO da je omogućio napade na vladine zvaničnike i odbacio je negiranja ovoga od strane kreatora Pegasusa.

Tehnološka industrija vidi NSO kao prijetnju za privatnost svojih korisnika (a samim tim i njihovu reputaciju), i neće biti iznenađujuće ukoliko druge kompanije podrže Appleovu inicijativu.

Tagovi: Apple tehnologija