Subota, 28.11.2020.

Boris Johnson: Odloženo ublažavanje mjera u Engleskoj

Subota, 01.08.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u petak da će ublažavanje restriktivnih mjera u Engleskoj koje je bilo planirano za 1. avgust biti odloženo za najmanje dvije sedmice budući da raste broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uvijek sam govorio da je naš plan za ponovno otvaranje društva i ekonomija uvjetovan – ovisi o stalnom napretku u borbi protiv ovog virusa. Sada bismo trebali stisnuti papučicu kočnice kako bi virus držali pod kontrolom“, kazao je Johnson.

Nošenje maski bit će obavezno u zatvorenim prostorijama, poput kina.

Glavni ljekar u Engleskoj, prof. Chris Whitty, upozorio je da je ideja da mogu sve otvoriti i držati virus pod kontrolom pogrešna. Neodređen odgovor dao je kada je riječ o otvaranju engleskih škola najesen.

Preispitivanje ublažavanja mjera za suzbijanja koronavirusa u Engleskoj uslijedilo je nakon novih ograničenja za ljude u sjevernim dijelovima zemlje, nakon porasta broja oboljelih.

Johnson je istakao da pada broj smrtnih slučajeva na dnevnoj i sedmičnoj bazi, ali je upozorio da se neke evropsle zemlje “bore za kontrolu”.

“Velika Britanija mora spremna reagirati”, rekao je on.

Podaci koje je u petak objavio Ured za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da stopa zaraze u Engleskoj raste, s oko 4.200 novih infekcija dnevno u usporedbi s 3.200 prije sedam dana.

Johnson je podsjećajući na brojke ONS-a izjavio da će se preveniranje širanja virusa u Engleskoj povećati “prvi put od maja”.