Četvrtak, 04.03.2021.

Sutra sastanak u Bijeloj kući: SAD nemaju ‘tajni plan’ za Srbiju i Kosovo, na dnevnom redu ekonomske teme?!

Srijeda, 02.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

U Bijeloj kući u Vašingtonu sutra počinje dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova u sklopu nastavka njihovog dijaloga.

Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel i savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Robert O’Brajan, dok će delegacije Srbije i Kosova predvoditi predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti.

Izvori bliski američkoj administraciji naveli su da SAD nemaju “tajni plan” i da će teme biti ekonomske. Po njihovim riječima, razgovaraće se o tri sporazuma koje su dvije strane postigle: o ponovnom uvođenju vazduhoplovne linije i razvoju željezničkog i drumskom saobraćaja. 

Za sada se još ne zna da li će predsjednik SAD Donald Tramp prisustvovati sastancima.

Vučić koji od sutra do 5. septembra boravi u SAD, nedavno je rekao, uoči posjeta Vašingtonu i Briselu, da vjeruje da je moguće da se postigne dogovor o pitanjima značajnim i za Beograd i Prištinu.

“Mi želimo da nastavimo dijalog pod okriljem Brisela, ali u Vašington idemo da razgovaramo o svim važnim ekonomskim temama”, rekao je Vučić.

Hoti je u nekoliko navrata rekao da je “uzajamno priznavanje jedina tema na bilo kojem sastanku koji je imao i koji će imati” s predstavnicima Srbije.

Poslije sastanka u Vašingtonu, predviđeno je da visoke delegacije Srbije i Kosova 7. septembra imaju sastanak u Briselu o nastavku dijaloga. Taj sastanak će predvoditi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za taj dijalog.