Četvrtak, 21.01.2021.

UŽAS U ZAGREBU: Nestalo struje, isključili se svi respiratori, a ne valjaju ni agregati

Ponedjeljak, 02.11.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar2

Odjeljenje s respiratorima u KB Dubrava u jednom je trenutku jučer ostalo bez struje, i respiratori su se morali u pogon vratiti ručno.

U Primarnom respiracijskom intenzivnom centru nestalo je struje, ugasili su se svi respiratori, ručno se nastavilo, neslužbena je informacija iz bolnice određene za glavni zagrebački kovid centar, pišu tamošnji mediji.

Potvrdio je novi predsjednik upravnog vijeća bolnice i njen ljekar dr. Silvio Bašić, dosadašnji državni sekretar u Minstarstvu zdravlja.

Ministar Vili Beroš je lično, kaže, s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu električari.

“Moje informacije su da je nestalo struje jer je iskočila sklopka, koliko shvatam nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli da je, ali su odmah s produženim kablom spojili, i to je proradilo”, rekao nam je Bašić.

Ručno ventiliranje je uobičajeni postupak, nastavio je, ventilira se ručno pacijente i kad ih se zbog neke pretrage mora maknuti s respiratora. Ne zna koliko je dugo prekid struje trajao.

“Meni je bilo važno da niko nije bio ugrožen. Oni su se snašli,a onda su došli električari”, kaže Bašić.

Na pitanje o lošim agregatima u bolnici, odgovorio je kako se agregati za ovakve situacije ne mogu upaliti jer nisu tako programirani. Da je nestalo kompletno struje, upalili bi se, kaže.

“Agregati su stari, ali to je sad tako. Upitni su, ali funkcionišu, govorim vam kao doktor iz Dubrave. I oni prestaju da rade, nisu to neke stvari koje mi ne znamo od ranije. Palili su se kad bi nestajalo struje”, kaže Bašić.

Upravnik bolnice Srećko Marušić nije se medijima javio na telefon, kao ni kovid koordinator prof.dr. Ivica Lukšić.

COVID bolnica ima agregate za struju stare 30 godina koji, kad ih se isproba, rade po desetak sekundi, i onda stanu. Kad bi u KB Dubrava potpuno nestalo struje, ručnom ventilacijom bi se na životu mogao održavati određen, manji broj pacijenata, ali ako je na respiratoru više od 40 ljudi, to bi bilo nemoguće.

U bolnici nema dovoljno respiratora, niti agregata koji bi mogli da podnesu teret u slučaju nestanka struje.

Ova zdravstvena ustanova u Zagrebu je nekadašnja vojna bolnica 70-tih projektovana po tadašnjim standardima kad se, na primjer, gastroskopija služila samo sondama, a sad su tu novi, moderni aparati, veći potrošači struje. Ima aparata, ali ne i dobrog agregata koji bi na sebe preuzeo napajanje bolnice strujom u slučaju njenog nestanka. On mora biti ekvivalent sposoban na sebe preuzeti svu postojeću potrošnju.

Mediji su saznali da je i klimatizacija dotrajala. Treba puno toga mijenjati, ništa se nije uložilo od rata.