Ponedjeljak, 25.01.2021.

Izetbegović prije pola godine poručio Džaferoviću da se ne nada novoj kandidaturi, Šefik po običaju savio kičmu

Srijeda, 02.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Skoro šest mjeseci nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio da će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović večeras je priznao kako će saviti kičmu i fotelju ponovo ustupiti Bakiru Izetbegoviću.

“Ja neću biti kandidat ni za jedno mjesto na koje se dolazi na direktnim izborima. Ja sam s izborom za člana Predsjedništva BiH završio. Za mene je potpuno logično da predsjednik stranke bude kandidat na izborima”, rekao je Džaferović večeras na N1 televiziji.

Iza odustajanja od ponovne kandidature zapravo se krije tužna činjenica, odnosno izjava Bakira Izetbegovića kojom je Džaferoviću usred mandata, prije skoro pola godine, poručio da se nema razloga nadati ponovnoj kandidaturi.

“Predsjednik stranke je dužan, dakle nositi zastavu stranke kada su u pitanju izbori. Za ono, za što me zaduži stranka, ja ću idući put nositi zastavu. Ovaj put nisam mogao, ostao sam u Domu naroda zato što nije bilo šanse da se kandidujem. Predsjednici stranaka trebaju da napadaju na prvu poziciju i ako budem u ovom zdravlju kakvom sam sad i ako budem imao podršku stranke i povjerenje, onda hoću, ali daleko je 2022. godina. Vidjet ćemo šta će dotad biti“, kazao je Izetbegović još 9. juna 2020. godine.

Pitanje je kakvu je zapravo poruku Šefik Džaferović poslao političarima u BiH, a i građanima najavom – dvije godine pred istek mandata – da je on tu samo privremeno. Posebno ako se uzme u obzir da se Džaferović od početka mandata doživljava kao osoba bez autoriteta, osoba koji ni ambasadora ne može imenovati bez da njegovo ime ne dobije na papiru od Bakira ili eventualno Sebije Izetbegovića, a kamo li donijeti bilo kakvu odluku iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, Džaferović je čak i prilikom kandidature na izborima 2018. godine govorio kako će se o svemu konsultovati s Bakirom Izetbegovićem ukoliko uspije dobiti mandat u Predsjedništvu BiH.

Iz njegove današnje izjave može se zaključiti da je Džaferović – vječiti parlamentarac na privremenom radu u Predsjedništvu BiH – “naciljao” poziciju delegata ili eventualno predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(PRESS)