Utorak, 19.10.2021.

Novi problemi za učenike škole u Liplju: Sada su ostali i bez prevoza

Četvrtak, 03.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Ni jutros nisu sjeli u školske klupe učenici područne osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika a roditelje učenika od petog do devetog razreda i učenika srednjih škola dočekalo je novo neugodno iznenađenje.

Naime, za učenike ove škole nije adekvatno ni organizovan prevoz.

“Jutros smo morali organizovati prijevoz za djecu koja idu u centralnu školu u Zvorniku i koja idu u srednju školu. Autobusi koji su ih trebali prevoziti ne dolaze u vrijeme kada se organizuje nastava. Morali smo po osmero djece prevoziti a imamo ih ukupno oko 35 koji idu u Zvornik. 

Po ovakvom redu vožnje, koji nije prilagođen učenicima, oni nikad neće na vrijeme stići u školu”, kaže Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja učenika iz Liplja.

Osnovci od prvog do četvrtog razreda nisu počeli školsku godinu jer su im u matične knjige upisane ocjene iz “jezika bošnjačkog naroda” kojeg nisu izučavali.

“Djeca neće ići u školu dok se ova nepravda ne ispravi. Imali smo razgovor s direktorom Goranom Ivanovićem i gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem. Direktor je rekao da nema odluke u pismenoj formi o prepravci upisanog predmeta u matične knjige. Neko je, dakle, usmeno izdao naredbu da se počini krivično djelo jer u matične knjige ocjene mogu upisivati samo učiteljice ili učitelji koji su bili predavači. Ovo je slučaj za SIPA-u koja mora izuzeti dokumentaciju i utvrditi ko je počinio krivično djelo i ko je naziv Bosanski jezik prepravio u “jezik bošnjačkog naroda”, decidan je Muharem Sinanović.