Ponedjeljak, 20.09.2021.

Podmetanje Rusiji: Lukašenko presreo razgovor Varšave i Berlina o Navaljnom

Četvrtak, 03.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u posjeti Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog – falsifikat.

Lukašenko je obećao audio-snimak presretnutog razgovora. Takođe je upozorio ruskog premijera da Zapad priprema „pakosti“ Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

Kremlj negira vezu sa trovanjem Navaljnog

Kremlj s druge strane i dalje odbacuje optužbe da je odgovoran za trovanje opozicionog lidera ističući da nema nikakvog osnova da zbog tog slučaja Rusiji budu uvedene sankcije.

Portparol Kremlja odbacio je navode da Rusija stoji iza napada na Navaljnog i upozorio ostale zemlje da ne donosi preuranjene zaključke.

Dodao je da nema razloga da razgovara o sankcijama protiv Moskve, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel juče rekla da će se konsultovati sa saveznicima iz NATO o mogućem odogovorima na trovanje Navaljnog.

Njemačka vlada saopštila je juče da ima “neoborive dokaze” da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom za koji se vjeruje da se proizvodi u Rusjii.