Četvrtak, 04.03.2021.

Potvrdio izaslanik Donalda Trumpa: Delegacija Srbije laže, nismo tražili da priznaju nezavisnost Kosova

Četvrtak, 03.09.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali slagao je medije kada je rekao da je Washington zatražio na današnjim pregovorima u Bijeloj kući da Srbija prizna nezavisnost Kosova, piše PRESS.

Delegaciju Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Mali je danas novinarima kazao kako je jedan od zahtjeva koju je dobila delegacija na čelu s Aleksandrom Vučićem – priznanje Kosova.

“”Od svih 16 tačaka koje su stavljene na papir sa zahtjevima, većina su političke, a 10. podrazumijeva priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, željeznice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija cijelog region”, kazao je Mali.

Njegovu izjavu datu u Washingtonu bio je prinuđen demantovati specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell koji je kratko napisao: “Ovo nije tačno” uz retweet posta u kojem stoji da je Vučić dobio dokument za priznanje Kosova.

Cijelu ovu situaciju dobro opisuje citat Dobriće Ćosića, srpskog “oca nacije”, ideologa zla, genocida nad Bošnjacima i brojnih zločina koji su počinjeni tokom ’90-tih godina prošlog stoljeća u Bosni i Hercegovini, koji je opisujući historiju, a sadašnjostnost, a kako se čini i budućnost srpske politike rekao između ostalog da je laž vid srpskog patriotizma.

(PRESS)