Ponedjeljak, 20.09.2021.

PREGOVORI U BIJELOJ KUĆI: AMERIKA URUČILA VUČIĆU 16. ZAHTJEVA, JEDAN OD NJIH JE I PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA!

Četvrtak, 03.09.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar

Na početku sastanka sa predstavnicima Republike Kosovo u Bijeloj kući, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisnost Kosova.

U Bijeloj kući u Washingtonu u toku je razgovor predstavnika Beograda i Prištine, a ministar finansija Srbije Siniša Mali u pauzi je novinarima kazao da je jedan od zahtjeva koju je dobila delegacija na čelu s Aleksandrom Vučićem – priznanje Kosova.

“Od svih 16 tačaka koje su stavljene na papir sa zahtjevima, većina su političke, a 10. podrazumijeva priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, željeznice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija cijelog region”, kazao je Mali novinarima.

Prema riječima Malog, predsjednik Srbije je preko obavještajnih službi saznao da tema sastanka neće biti samo ekonomska pitanja. Vučić je prije sastanka putem Instagrama najavio da će se u 21 sat obratiti javnosti.

Kako saznaje Informer, u Wasihingtonu je oko 20:30 sati počela druga runda razgovora između Beograda i Prištine. Drugoj rundi razgovora pridružila se i kćerka američkog predsednika Ivanka Trump. Ona inače prisustvuje svim važnim diplomatskim susretima, za koje je njen otac, Donald Trump, posebno zainteresovan.

Mediji u Srbiji već su počeli podsjećati kako je Aleksandar Vučić ranije najavio kako neće priznati nezavisnost Kosova te prejudicirati kako će delegacije Srbije odbiti zahtjev SAD-a.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovarat će u Bijeloj kući tokom naredna dva dana uz posredovanje izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella.

Delegaciju Srbije predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a delegaciju Kosova predsjednik Vlade Kosova Avdulah Hoti.

(PRESS)