Četvrtak, 21.01.2021.

Kad progovori mladunče s Poljina…

Četvrtak, 03.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić, kojeg je SDA silovanjem odredbi Izbornog zakona BiH uspjela udomiti na poziciju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, gostovao je sinoć na TVSA, a kao po običaju javnost iz njegovih usta nije mogla čuti ništa pametno.

Iskoristilo je mladunče s Poljina oko 35 minuta programa za pokušaj pravdanja sunovratne politike SDA. Njegovih jefitinih pokušaja diskreditacije nisu pošteđeni ni nekadašnji funkcioneri SDA poput Aljoše Čampare, a koji su napustili SDA upravo zbog sunovratne politike koju Zahiragić svom svojom težinom – političkom, da ne bude zabune – brani.

“Kao federalni ministar unutrašnjih poslova gdje je i dan danas, uopšte ne znam da je išta radio. Ja sam ga svaki dan viđao po kafićima da pije kafu, u Manolu, znaju to svi građani KS dok migrantska kriza buja. Nisam vidio nijedan reformski proces”, rekao je Zahiragić.

Restoran Manolo nalazi se u ulici Maršala Tita i udaljen je nekoliko metara od zgrade u kojoj su smješteni Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH i Federalna uprava policija (FUP), a u blizini se nalazi i Centrala SDA.

Pitanje: “Zašto piješ kafu u restoranu koji se nalazi do zgrade institucije u kojoj radiš?”, logičnije bi bilo da Haris Zahiragić postavi direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica koji, za razliku od Čampare, stvarno jeste čest gost Manola.

Slično pitanje mogao bi postaviti i zastupniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halidu Genjcu koji umjesto u zgradi institucija BiH, koje se nalaze na Marijin Dvoru, tačnije na Trgu BiH, redovno ispija kafe u Manolu isto kao i šef delegata iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić.

U konačnici, pravo pitanje je šta u centru Sarajeva – za vrijeme kada je trebao biti na poslu – radi Haris Zahiragić?! Jatak porodice Izetbegović u to vrijeme trebao je biti u drugoj opštini – Opštini Novo Sarajevo – jer se sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, u kojem je zaposlen bez konkursa, nalazi na adresi Ložionička 2 (Socijalno).

Haris Zahiragić je bio angažovan kao saradnik za poslove Upravnog odbora ZZO-a u periodu od 02. 06. 2017. godine do 02.12. 2019. godine, a ugovor mu je ponovo dat nakon što je SDA preuzela Vladu KS, tj. u periodu od 01. 04. 2020. godine do 30. 06. 2020. godine. Sve vrijeme “rada” Zahiragić, kao Bachelor prava, primao je neto platu u iznosu 1.800 KM plus naravno topli obrok i karta.

Jedino opravdanje Zahiragiću za boravak u centru grada, u vrijeme dok je trebao biti na poslu, može biti da je izašao na pauzu. Odnosno da se nahrani u ćevabdžinici Nune, pizzeriji Ago ili buregdžinici Forino.

(PRESS)