Subota, 06.03.2021.

Avdo Avdić kao najbolji saradnik Tužilaštva BiH: Zahvaljujući njegovim otkrićima otvorene su dvije istrage protiv Osmice

Ponedjeljak, 05.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Najbolji saradnik Tužilaštva Bosne i Hercegovine u otkrivanju nezakonitosti direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica je Avdo Avdić. Zahvaljujući Avdiću državno pravosuđe otvorilo je dvije istrage o direktoru OSA BiH i došlo do šokantnih saznanja o tome da je Mehmedagić krivotvorio fakultetsku diplomu i da je zloupotrebom službenog položaja nezakonito izuzima snimke s nadzornih kamera kako bi utvrdio ko se to drzno da podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Tokom 2018. i 2019. godine Avdo Avdić pokrenuo je priču o izdavanju lažnih diploma u Bosni i Hercegovini. Ovaj rad itekako je bio u javnom interesu s obzirom na to da krivotvorene srednjoškolske i fakultetske diplome derogiraju kompletan obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini.

Tragom te priče institucije na svim nivoima započele su provjere fakultetskih diploma direktora, državnih službenika, savjetnika i ostale administracije zaposlene u javnim organima i javnim preduzećima. Provjera nisu ostali pošteđeni ni policijski službenici od kojih je 15 u Federaciji BiH ostalo bez posla zbog neregularnih diploma.

Tužilaštvo BiH je, shvatajući ozbiljnost problema o kojem piše Avdić, još početkom 2019. godine zatražilo od svih čelnika sigurnosnih agencija uključujući i Ministarstvo sigurnosti BiH da dostave diplome o završenom obrazovanju. Ubrzo su svoje fakultetske diplome dostavili tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i drugi funkcioneri od kojih je dostavljanje diploma zatraženo.

Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine oglušio se samo direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica. Mehmedagić je odlučio da ignoriše urgencije Tužilaštva BiH i da ni po koju cijenu ne dozvoli državnim tužiteljima da izvrše uvid u njegovu fakultetsku diplomu. Činjenica da direktor OSA BiH krije svoju diplomu kao zmija noge bila je dovoljna tužiteljima da izvuku zaključak kako ipak nešto nije uredu s obrazovnim kvalifikacijama direktora Osmice. Tužitelji su se, zbog nemogućnosti da dobiju diplomu direktno od Mehmedagića, obratili Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske jer je u CV-u koji je 2015. godine Mehmedagić dostavio Vijeću ministara BiH prilikom imenovanja navedeno da je fakultetsku diplomu stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci. I upravo tu počinje afere vezana za fakultetske diplome direktora OSA BiH. Inspektorat RS-a zbog brojnih nepravilnosti poništio je diplomu Mehmedagiću, a Mehmedagić je postao predmet istrage Tužilaštva BiH.

Druga istraga protiv direktora OSA BiH također je otvorena zahvaljujući Avdi Avdiću. Nakon što je anonimni podnositelj poslao krivičnu prijavu protiv direktora OSA BiH, Osmica je odlučio da zloupotrijebi svoj položaj i ovlasti te istraži ko se to drznuo da podnosi prijavu protiv njega. Tim povodom izdao je naredbu uposleniku OSA BiH Muhamedu Pekiću da izuzme snimke nadzornih kamera iz JP BH Pošte, a na kojim se vidi osoba koja podnosi anonimnu krivičnu prijavu protiv njega.

Menadžment BH Pošte upozorio je Pekića kako ne može na takav način izuzimati snimke i da je potrebno da im dostavi pismeni zahtjev koji potpisuje direktor OSA BiH. Pekić je sve opravdao time da se radi o pitanjima ugrožavanja sigurnosti BiH (inače, u ta pitanja spada terorizam) i da će naknadno dostaviti pismeni zahtjev koji potpisuje Mehmedagić. BH Pošta, vjerujući kako je nemoguće da se na takav način zloupotrebljava obavještajni sistem, izašla je u susret Pekiću i dala mu snimke. Pekić je snimke uručio direktoru Osmici i samo nakon nekoliko dana ti snimci objavljeni su u tekstu Avde Avdića.

Na taj način Mehmedagić i Pekić zolupotrebom položaja i ovlaštenja direktno su prekršili Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH, Krivični zakon BiH i Zakon o OSA BiH. Zahvaljujući fotografijama koje je objavio Avdo Avdić državno pravosuđe saznalo je kako je „neko“ nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera i direktno narušio povjerenje građana u pravnu državu. U toku provjere navoda iz prijave nedvojbeno, na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, utvrđeno je da je taj „neko“ direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zbog čega je zajedno s Pekićem postao predmet nove istrage.

O zlupotrebama položaja u aferi „Nadzorne kamere BH Pošte“ upoznate su ambasade svih zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini. Neke od njih već su zauzele stav u vezi sa osnovanim sumnjama da je Mehmedagić zloupotrebom ovlasti počinio krivično djelo i poručile kako će pozorno pratiti kompletan slučaj i stimulisati Tužilaštvo BiH da u što skorijem roku riješi ovaj slučaj koji ih je ostavio u šoku.

(PRESS)