Subota, 06.03.2021.

Kampanja u Visokom: Mirza Ganić iz SDA šutio dok je njegov ministar policije omalovažavao Amru Babić

Petak, 06.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Kandidat za gradonačelnika Visokog i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Dario Pekić šokirao je javnost primitivnim istupom u kojem se gradonačelnici Visokog Amri Babić obratio riječju “mače”.

Da su kultura govora i bosanskohercegovački političari na “Vi” dobro je poznato cjelokupnoj javnosti. Proteklih godina imali smo se priliku naslušati svakavih komentara i uvreda na račun političkih oponenata, ali Dario Pekić prešao je svaku granicu.

“Mače moje, osam godina vladaš. Pusti i mene četiri godine da vidim znam li ja išta oko toga”, rekao je Pekić.

Amra Babić nije nikakvo “mače” već gradonačelnica Visokog, ljudsko biće, majka, cijenjena i poštovana osoba, vjernica i žena koji nosi hidžab. Pekićev komentar samo pokazuje koliko ovaj kandidat ima, odnosno nema poštovanja prema ženama.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da na njegove nepristojne komentare nije reagirao kandidat SDA za gradonačelnika Visokog i premijer ZDK Mirza Ganić. Mogao je Ganić stati u zaštitu Amre Babić i upozoriti svog ministra policija kako nije umjesno ženu nazivati “mačetom”.

Mogao je, ali nije. Izabrao je Ganić, čija se stranka kune kako štiti prava Bošnjaka, da šuti. Jer u SDA priče o tradicionalnim vrijednostima, važnosti hidžaba i očuvanju časti, ne važe za vrijeme predizborne kampanje i za članove, odnosno članice koje nisu SDA.

Ako je i mislio da bi mu eventualno stavljanje u zaštitu Amre Babić moglo oduzeti koji politički poen, onda je Ganić pogrešno kalkulisao jer nema ništa gore od šutnje. Šutnja je znak odobravanja, a nijedan Bošnjak sigurno neće biti blagonaklon prema ponižavanju Bošnjakinje i to Bošnjakinje s hidžabom.

(PRESS)