Srijeda, 14.04.2021.

Izetbegović, Dodik i Čović danas o imenovanju direktora: Jedno ime posebno je sporno

Utorak, 07.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas će održati sastanak na kojem će biti govora o usvajanju budžeta bh. institucija i imenovanju kadrova na čelne pozicije u državnim agencijama, piše PRESS.

Delegaciju SDA čine predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA Denis Zvizdić i generalni sekretar SDA Halid Genjac. Izetbegović i Zvizdić članovi su rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH dok je Genjac zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

Sastav delegacije HDZ-a BiH koju će predvoriti lider HDZ-a Dragan Čović još uvijek nije poznat, ali se očekuje da će sastanku najvišeg državnog vrha prisustvovati zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto i član Predsjedništva HDZ-a Vjekoslav Bevanda. Čović i Krišto također su članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a Bevanda se nalazi na poziciji dopredsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija i trezora.

Domaćin sastanka, koji bi trebao početi u 13 sati u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, bit će predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Očekuje se da će u delegaciji SNSD-a biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i neko od članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, odnosno Nebojša Radmanović ili Nikola Špirić.

Glavna tema sastanka bit će usvajanje budžeta institucija BiH i dogovor o imenovanju kadrova na čelne pozicije u državnim agencijama. Delegacije vodećih stranaka u BiH raspravljat će i o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, a kojem se HDZ protivi.

Što se tiče državnih agencija, pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na koju je pretendovala SDA, za sad će ostati u rukama HDZ-a i to zbog nemogućnosti stranaka da postignu dogovor o ovom pitanju.

Jedina sporna pozicija za sada je pozicija direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Milorad Dodik i Dragan Čović složni su da na čelo ove agencije treba doći osoba iz reda bošnjačkog naroda, a problem stvara insistiranje SDA da to bude trenutni direktor OSA-e Osman Mehmedagić zvani Osmica.

U decembru 2019. godine Mehmedagiću je poništena fakultetska diploma na osnovu koje je 2015. godine izabran za direktora OSA-e. U februaru 2020. godine pravosudni organi utvrdili su da je Mehmedagić student treće godine privatnog fakulteta u Kiseljaku da bi u februaru 2020. godine nadležnoj parlamentarnoj komisiji Mehmedagić dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH koju je navodno stekao 2013. godine.

Kako je direktor OSA-e mogao 2020. godine upisati treću godinu fakulteta ako je već “iskoristio” dvije godine završene 90-ih na Pravnom fakultetu UNSA da 2013. godine privede kraju prvi ciklus studija i ispunjava li uslov kojim se traži pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama posebno ako se uzme u obzir da mu se mandat s lažnom diplomom ne može računati kao radno iskustvo, samo su neka od pitanja na kojih još uvijek nema odgovora.

Dodik i Čović oprezni su s imenovanjem Osmana Mehmedagića jer se direktor OSA-e imenuje na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i nakon konsultacija predsjedavajućeg s Izvršnim obavještajnim odborom. Predsjedavajući VM BiH je Zoran Tegeltija iz SNSD-a, a član Izvršnog obavještajnog odbora dopredsjedavajući Vjekoslav Bevanda. Predsjednicima SNSD-a i HDZ-a nimalo nije u interesu da svoje kadrove izlažu mogućoj krivičnoj odgovornosti zbog hirova SDA jer Tužilaštvo BiH radi na predmetu koji se odnosi na obrazovanje Osmana Mehmedagića.

(PRESS)