Ponedjeljak, 08.03.2021.

Sastali se Vučić i Borenović: Srbije se neće miješati u unutrašnje političke i partijske odnose u entitetu RS

Petak, 07.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

U otvorenom i iskrenom razgovoru istaknut je značaj regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, kao i održavanja dobrih međustranačkih odnosa PDP-a i SNS-a, čiji je Vučić lider.

Vučić je naglasio svoju opredjeljenost ka ekonomskoj saradnji i trajnoj regionalnoj stabilnosti. Borenović je Vučiću iznio stavove o ključnim ekonomskim i demografskim izazovima s kojima se suočava Republika Srpska, kao i o veoma složenim političkim odnosima unutar BiH. On je istakao značaj Srbije za Republiku Srpsku, kako u ekonomskom, tako u kulturnom, duhovnom i nacionalnom smislu.

Predsjednik Srbije je naglasio da RS uvijek može očekivati podršku i pomoć Srbije, bez miješanja u unutrašnje političke i partijske odnose. Sagovornici su tokom sastanka u Novom dvoru, sjedištu predsjednika Srbije, istakli važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma na kojem počiva dvoentitetsko ustavno uređenje BiH i jasno definisana trajna pozicija RS.