Ponedjeljak, 08.03.2021.

Borenović: Bisera Turković je opasan teret čitavoj BiH, tražimo da se pokrene njena smjena

Srijeda, 08.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da greška koju su napravili predstavnici SNSD-a u Vijeću ministara BiH bezrezervno glasajući da ministar vanjskih poslova BiH bude Bisera Turković sada može biti ispravljena na način da predsjedavajući Zoran Tegeltija pokrene postupak za njenu smjenu, nakon slanja protestne note Srbiji.

“Kao što smo bili protiv imenovanja predsjedavajućeg i ovakvog Vijeća ministara BiH, tako ćemo u slučaju da postupak bude pokrenut biti za smjenu Turkovićeve“, rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović.

Borenović ističe da očekuje da će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija prekinuti sramno ćutanje i napraviti konkretne poteze po ovom pitanju, umjesto bavljenja isključivo razmjenom fotelja sa SDA:

„U suprotnom, pokazaće da im je bitnije par direktora institucija, nego interesi srpskog naroda, entiteta RS i Srbije. U isto vrijeme dok se oni bore za funkcije i uhljebljenje par stranačkih kadrova, namještajući poziciju još jednog ministra SDA, drugi SDA ministar brutalno napada Srbiju. Ne treba gledati daleko u prošlost, nego samo u mandat njegovog prethodnika Mladena Ivanića, koji je obarao reviziju presude BiH protiv Srbije i to po cijenu gubitka političkih pozicija, pa da i Dodik nauči kako se radi u interesu srpskog naroda i države s obje strane Drine“, istakao je Borenović.

On kaže da Bisera Turković nije samo opasan teret za Republiku Srpsku, nego za čitavu BiH: „Turkovićeva iz dana u dan svjesno čini nediplomatske, ali i političke poteze, koji odgovaraju samo njoj i najekstremnijem krilu SDA. Nota upućena Srbiji, kao i pisma upućena visokim zvaničnicima EU zbog presude Huseinu Mujanoviću nije potez ministra vanjskih poslova, nego potez funkcionera SDA koji zloupotrebljava svoju poziciju“, kaže Borenović.

On je podsjetio da je Turkovićeva prije nekoliko dana sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara skinula tačku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, čineći uslugu Hrvatskoj, a onemogućujući da se pokuša u korist BiH riješiti pitanje odlagališta nuklearnog otpada koji dovodi u opasnost živote 250.000 ljudi koji žive u opštinama u slivu rijeke Une.