Četvrtak, 03.12.2020.

Ona je smjela potvrditi optužnice, ali Debevec je zbog toga sklonio – Dalida Burzić od sada će raditi na ratnim zločinima

Utorak, 08.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Sutkinja na Sudu Bosne i Hercegovine Dalida Burzić više se u ovoj pravosudnoj ustanovi neće baviti potvrđivanjem oputužnica, što je do sada između ostaloga, radila, potvrđeno je Raportu iz više izvora sa Suda BiH. Odluku da Burzić ubuduće ne potvrđuje optužnice nego da se bavi predmetima vezanim za ratne zločine, donio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Odluka predsjednika Suda BiH dolazi u momentu kada je Tužilaštvo BiH završilo istragu u predmetu „Respiratori“, te kada su u toku istražne radnje povodom prijave protiv samog Debevca zbog određenih koruptivnih krivičnih djela te je u toku i istraga vezana za validnost diplome Osmana Mehmedagića Osmice, šefa Obavještajno-sigurnosne agencije BiH koji je i potencijalni kandidat za naredni mandat.

Riječ je o privremenom rasporedu, a Burzić će zamijeniti, kako saznajemo, sutkinja Enida Hadžiomerović. Inače, Burzić se do sada nije bavila ratnim zločinima.

Tagovi: Dalida Burzić