Subota, 23.10.2021.

Saga “Agencije Poslovnost” se nastavlja – radnici ulaze uz pomoć merdevina

Srijeda, 09.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim je naloženo da kompanija Brend d.o.o. ukloni zaštitare ispred zgrade Agencije Poslovnost na Skenderiji, kako je PRESS ranije pisao, te da je radnicima ove kompanije danima bio onemogućen ulazak u njene prostorije, a samim tim i rad, iz SDP BiH Sarajevo u saopćenju su naveli kako pozdravljaju privremenu mjeru Općinskog suda u Sarajevu te očekuju da će sličnom mjerom hitno biti uklonjene i fizičke barijere ispred zgrade u kojem se nalazi sjedište preduzeća.

“Nakon što su načelnik opštine Centar Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić odbili da iskoriste svoje nadležnosti, te putem opštinskih i kantonalnih inspekcija reaguju te omoguće normalan i nesmetan rad pomenutom preduzeću i njegovim radnicima, raduje nas da je za razliku od njih sud imao sluha i adekvatno i pravovremeno reagovao.

Navode da je sramotno da su Kanton Sarajevo i opština Centar vjerovatno bili jedini prostor u cijeloj regiji gdje se fizičkim barijerama onemogućava pristup preduzeću ”Poslovnost” koje ima više od 80 radnika koji vode poslovne knjige za 800 firmi.

Istakli su da ukoliko se ponovo pojavi isti ili sličan problem radnicima ovog preduzeća zastupnici SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i vijećnici u Opštinskom vijeću Centar će iskoristiti svoje zastupničke i vijećničke ovlasti i pokrenuti pitanje odgovornosti nadležnih na hitnim sjednicama ovih zakonodavnih organa, stoji u saopćenju.

Međutim, iz Agencije Poslovnost kažu da se to ipak nije dogodilo, te da je radnicima i dalje onemogućen ulaz u kancelarije.

Naime kompanija Brend d.o.o. nije prihvatila sudsku odluku, čime se njihova agonija nastavlja, piše Klix.

“Advokat kompanije Brend d.o.o. nas je posjetio i kazao kako kompanija neće postupiti po sudskom nalogu i da ga ne prihvataju. Dakle i dalje ne možemo ući u kancelarije uprkos rješenju. Osim što su tu betonske barijere, ni sudska policija jučer nije došla da naredi zaštitarima da se sklone s ulaza tako da ih očekujemo i nadamo se da će se to ubrzo riješiti. Imamo informacije da se ovaj proces može odužiti i na deset dana, ali ipak se nadamo da će sudska policija ranije reagovati jer ne znamo šta se sve može desiti u tom periodu”, kazala je jedna od radnica.

Iako tom odlukom nije naloženo da se uklone i betonske barijere koje su postavljene na ulazu i teže nekoliko tona, radnici su kazali da su bili spremni i preskakati ih kako bi ušli u kancelarije s obzirom na to da ova kompanija ima 800 klijenata koji, kako su naveli, ne smiju trpiti.

“Sada ponovo naše kolege ulaze uz pomoć merdevina u kancelarije i time rizikuju svoj život jer je blizu Miljacka i poprilično je visoko, ali moraju ući kako bi uzeli dokumente i radili. I ove betonske barijere su smetnja, ali bi ih barem neki od nas mogli preskočiti i ući u firmu, ali sada ne možemo ni to jer su zaštitari još tu”, poručili su iz Agencije Poslovnost.

Prošle sedmice 80 radnika Agencije Poslovnost nisu mogli ući u svoje kancelarije. Betonske barikade težine nekoliko tona je postavila kompanija Brend d.o.o. koja je kupila zgradu prekoputa, a razlog je navodni imovinsko-pravni spor zbog 50 kvadrata.