Subota, 08.05.2021.

Uskoro se otvara izolatorij Opće bolnice u Sarajevu

Srijeda, 09.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Za desetak dana bit će otvorena Covid bolnica odnosno izolatorij u sastavu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, piše Klix.

Tokom današnjeg obilaska budućeg izolatorija Olav Reinertsen , norveški ambasador u BiH je izrazio veliko zadovoljstvo urađenim poslom koji je nastao kao rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je Vlada Norveške obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme ,za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19.

“Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati”, kazao je ambasador i dodao da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH te je pozvao građane BiH da poštuju preporučene mjere zaštite.

I Steliana Nedera, rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH je bila u današnjoj delegaciji koja je posjetila Opću bolnicu.

“Uz sve pohvale za urađeni posao istakla je i značaj otvaranja Covid bolnice-izolatorija jer će se povećati broj bolničkih kreveta za smještaj pacijenata te da će se u ovom prostoru i nakon pandemije koronavirusa moći liječiti pacijenti od drugih infektivnih bolesti”, saopćeno je iz bolnice.

Odlazeći premijer Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić je ovom prilikom podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) te da su krenuli prije nekoliko mjeseci i da ga raduje činjenica da će za desetak dana biti sve završeno.

Vlada KS je za ovaj projekat izdvojila milion i 150 hiljada KM te omogućila zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice srdačno se zahvalio Vladi Norveške i norveškom ambasadoru, UNDP-u i Vladi KS na pomoći da se uspostavi Covid bolnica čime će se kapaciteti za liječenje Covid pacijenata proširiti za 44 kreveta, a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta na 100 postelja.