Subota, 08.05.2021.

Njemačka produžava putna ograničenja za većinu zemalja

Srijeda, 10.06.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar

Njemačka će produžiti svoja putna upozorenja za zemlje koje nisu članice EU te Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku i Britaniju do kraja augusta, ali će ukinuti granične kontrole za sve svoje susjede do sredine juna, saopćili su ministri u srijedu.

Dok se kriza s koronavirusom u brojnim evropskim zemljama u izvjesnoj mjeri ublažava, ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da Njemačka još nema uspostavljene sisteme s ostatkom svijeta o procjeni i koordinaciji putovanja bez razmatranja potencijalno neuračunatih rizika.

– Mi ne možemo i nećemo riskirati da Nijemci ovog ljeta ponovo budu blokirani širom svijeta ili da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku s virusom koji nije primjećen – navodi Maas u saopćenju.

Svjestan toga da brojni njemački turisti žele da putuju u destinacije među kojima su Turska, Sjedinjene Države, sjeverna Afrika i jugoistočna Azija, Maas je izjavio da će vlada zadržati putna upozorenja prije septembra.

Njemačka je već objavila da će ukinuti zabranu putovanja za članice EU te Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku i Britaniju od 15. juna, otvarajući put za posebna putna upozorenja za pojedinačne regije.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je u srijedu da će Njemačka ići dalje i da će ukinuti graničnu kontrolu s tim zemljama do 15. ljuna, upozoravajući da će ponovno razmotriti ako se situacija s virusom pogorša.

Seehofer je također rekao da će se postojeća pravila za državljane zemalja koje nisu članice EU-a i koji žele doći u Njemačku produžiti do kraja juna, prenosi Reuters.

(FENA)

Tagovi: Njemačka