Ponedjeljak, 18.01.2021.

Aleksej Navalni se oporavlja, ponovo može da govori

Četvrtak, 10.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni postigao je dalji napredak u oporavku, nakon što je, kako je utvrđeno u njemačkoj bolnici gdje se liječi, otrovan nervnim agensom “novičok”, i može ponovo da govori, objavio je magazin Der Spigel, a prenosi Reuters.

Berlinska bolnica u kojoj je smješten Navaljni i koja je saopštila 7. septembra da je 44-godišnji opozicionar “probuđen iz medicinski izazvane kome” i da se “odvikava od mehaničke respiracije”, nije komentarisala ovu vijest.

Portparolka berlinske policije, takođe, nije imala komentar, a portparolka Navaljnog Kira Larmiš objavila je na tviteru da je “priča pretjerana i da sadrži mnoge činjenične netačnosti”.

Časopis navodi da je “njegova policijska zaštita pojačana u očekivanju da će primati više posjetilaca kako se njegovo stanje poboljšava, da može ponovo da govori i da se vjerovatno sjeća detalja o svom kolapsu u avionu”.

“Njegove izjave mogu biti opasne za ljude koji stoje iza napada”, piše časopis, pripisujući zasluge za vijest svom istraživačkom vebsajtu.

Reuters podsjeća da je afera Navaljni dovela do napetosti između Rusije i Zapada, a neke Zapadne vlade smatrale su da su Navaljnog otrovale ruske bezbjednosne službe uz podršku s najvišeg nivoa. Međutim, italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je u četvrtak da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će formirati odbor za istragu slučaja Navaljni i da je “spreman za saradnju sa njemačkim vlastima”.

Tagovi: Aleksej Navalni