Četvrtak, 04.03.2021.

Krišto: Revizori utvrdili da Predsjedništvo BiH nije po zakonu imenovalo ambasadore, nisu predočili nikakve dokaze

Četvrtak, 10.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Raspravom o nalazima finansijske revizije institucija BiH nastavljena je jučer sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) kazala je da je ova temu većini dosadna, ali da je vrlo značajna i da govori o tome kako funkcioniraju institucije BiH.

Sedam institucija je na korak do negativnog mišljenja. Među njima je i Ministarstvo pravde BiH, a koje bi trebalo prednjačiti u provođenju zakona. Iz godine u godinu se ponavljaju određene zamjerke i institucije. Date su mjere kako bi se otklonili nedostatci revizije, mi jednostavno ne donosimo zakone kako bi se stanje popravilo – istakla je Marinković-Lepić.

Dodala je da se nada da će zastupnici ubuduće postupiti prema preporukama.

Predložit ću i zaključak da se u roku od 90 dana izmjene izmjene Zakona o pravobranilaštvu BiH – pojasnila je.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) istakla je da se iz izvještaja vidi povećanje budžeta Predsjedništva BiH u 2019. godini.

Vidi se povećanje zaposlenih u kabinetima članova Predsjedništva BiH. Revizori su naveli da u postupku imenovanja veleposlanika da se Predsjedništvo ne provjerava uvjete za imenovanje, reviziji nisu prezentirani dokazi da je Predsjedništvo tražilo dokaze. Mogu ovdje reći da se revizorima nisu mogli ni biti predočeni dokazi o imenovanju veleposlanika – kazala je Krišto.   

(Avaz)

Tagovi: Borjana Krišto