Četvrtak, 22.10.2020.

SDA je danas potvrdila navode iz krivične prijave protiv Osmice

Subota, 12.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nakon današnjeg saopćenja za javnost Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ostalo je nejasno kakve veze imaju ratni zločinci sa diplomom kompromitovanog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, piše PRESS.

Iako nadležne pravosudne institucije tek trebaju utvrditi da li je Mehmedagić počinio krivična djela za koja je prijavljen SDA je uvjerena u nevinost direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Da bi za nekog tvrdili da je nevina osoba onda zasigurno moraju postojati bliski odnosi stranke koja to tvrdi i osobe koja je prijavljena. Svojim saopćenjem za javnost SDA je nesvjesno potvrdila navode krivične prijave u kojoj piše da je Mehmedagić upravo u bliskoj vezi sa SDA, a po zakonu bi trebao biti apolitičan.

Kad god SDA nema argumente kojim može opravdati nezakonita postupanja svojih funkcionera onda se priča okreće u pravcu ratnih tema.

Tako su u današnjem saopćenju za javnost uspjeli povezati odnos Tužilaštva BiH spram predmeta ratnih zločina i predmeta koji se vodi protiv Osmana Mehmedagića.

Svako mora odgovarati za zločine i krivična djela koja je počinio. Pristup u kojem se kaže da se Mehmedagić ne može dirati dok se ne riješe predmeti ratnih zločina je sulud jer Mehmedagića te činjenice nikako ne amnestiraju od odgovornosti.

U praksi bi to bilo isto kao da je kojim slučajem Esed Radeljaš za vrijeme trajanja procesa protiv njega tražio da se ne procesuira jer nisu riješeni svi slučajevi ratnih zločina.

Treba napraviti razliku između predmeta: predmeti ratnih zločina i predmeti koji se odnose na kriminal u BiH, a ni u bilo kojoj demokratskoj zemlji ne tretiraju se i ne mogu se tretirati isto.

(PRESS)