Ponedjeljak, 20.09.2021.

Evropska unija spremna uvesti sankcije protiv Lukašenka

Utorak, 13.10.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Rukovodstvo Evropske unije (EU) saopćilo je da je spremno uvesti sankcije bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako se situacija nakon izbora u toj zemlji ne popravi.

Evropsko vijeće je saopćilo da je već donesena odluka o nepriznavanju legitimiteta Lukašenkovog novog predsjedničkog mandata jer je zvanični Brisel ocijenio da izbori koji su u Bjelorusiji održani 9. augusta nisu bili slobodni i pravedni.

Navedeno je i to da narod Bjelorusije tražiodržavanje transparentnih i demokratskih izbora, a da je EU uvela sankcije za 40 bjeloruskih zvaničnika koji su vršili izborne prevare i pritiske na opoziciju, piše ABC News.

“Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih protesta. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom. Ukoliko se situacija uskoro ne popravi u Belorusiji, EU je spremna uvesti još restriktivnije sankcije i na listu staviti i najviše zvaničnike, uključujući i Aleksandra Lukašenka”, naveli su iz EU.

U Luksemburgu je jutros počelo zasjedanje Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, a šef njemačke diplomacije Heiko Maas je najavio da će predložiti da se sankcije bjeloruskim zvaničnicima pooštre i da se na listu uvrsti i Lukašenko.

EU je prošle sedmice zabranila ulazak i zamrznula imovinu ukupno 40 bjeloruskih zvaničnika, uključujući i ministra unutrašnjih poslova te zemlje Yurija Karayeva.

Ministri su još jednom osudili nasilje protiv mirnih demonstranata, uključujući mlade i žene, te brojne slučajeve torture i seksualnog nasilja.

Pozvali su da se hitno i bezuslovno puste na slobodu sve arbitrarno privedene osobe, uključujući političke zatvorenike i medijske djelatnike.