Subota, 06.03.2021.

Odlučilo Vijeće za štampu BiH: Avdo Avdić je prekršio Etički kodeks, narušio je privatnost savjetnice Aljoše Čampare

Petak, 13.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, rješavajući žalbe savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Mirele Bubalo, utvrdilo je u dvije odluke kako je Avdo Avdić prekršio Kodeks za štampu i online medije.

Žalbenu komisiju Vijeća za štampu u BiH koja je utvrdila kršenje Etičkog kodeksa činili su predsjedavajući prof. dr. Miodrag Živanović, prof. dr. Enes Osmančević, sutkinja Nada Arsenić, advokat Dražen Zubak, urednik Fuad Kovačević, novinarka Rajna Radosavljević, novinarka Suzana Mijatović i novinar Muhamed Jusić.

Bubalo je u žalbi Vijeću za štampu BiH navela da su tekstom koji je objavio Avdo Avdić “povrijeđena njena osnovna ljudska prava i da je tekst pokušaj tendencioznog i zlonamjernog rušenja njenog ugleda”. Riječ je o tekstu u kojem je Avdić lažno naveo kako se na snimcima s nadzornih kamera JP BH Pošte, koje je nezakonito izuzeo direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica, nalazi ona i u kojem je objavio njene lične podatke poput adrese stanovanja.

“Žalba se prihvata. Žalbena komisija utvrdila je kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. I to Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 9 – Privatnost”, piše u Odluci Vijeća za štampu BiH.

Žalbena komisija konstatuje da je demanti Mirele Bubalo bio vrlo kratak, jasan i u skladu sa svim preporukama te da nije postojao niti jedan razlog da portal ne objavi upućeni demanti.

Avdu Avdića podsjetili su da je dužan izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti.

Kompletnu odluku Vijeća za štampu BiH možete pogledati ovdje.

(PRESS)

Tagovi: Avdo Avdić