Petak, 05.03.2021.

Planirana adaptacija prostora budućeg izolatorija u Općoj bolnici

Utorak, 14.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Prostorije bivšeg Armijskog medicinskog centra u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bit će pretvorene u izolatorij za pacijente koji boluju od bolesti COVID-19.

Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, prihvaćena je inicijativa Zavoda za javno zdravstvo KS za izdvajanje sredstava iz Budžeta KS radi realizacije prve faze rekonstrukcije i adaptacije prostorija objekta bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, za potrebe izolatorija koji je odlukom Vlade Federacije BiH od 2. jula ove godine dodijeljen Kantonu Sarajevo tj.Zavodu za javno zdravstvo KS.

“Odmah po sticanju spomenutih formalnih preduslova od strane Vlade Federacije, Vlada Kantona Sarajevo je zaključcima zadužila Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da dostave Vladi KS prijedlog programa utroška sredstava za prvu fazu radova, na osnovu zahtjeva i izvještaja JU Zavoda za javno zdravstvo KS, a u vezi sa tim i prijedlog raspodjele sredstava sa donatorskog računa za posebne namjene u svrhu borbe protiv pandemije koronavirusa”, kaže se iz Vlade KS.

Također su zaključkom Vlade zadužena resorna ministarstva da dostave Ministarstvu finansija prijedloge utroška sredstava prikupljenih od uplata na pomenuti račun, sa nazivima programa i iznosima za te namjene. 

Zbirni prijedlog utroška sredstava Ministarstvo finansija će dostaviti Vladi KS na usvajanje, kaže se u saopćenju.

Po riječima Aide Pilav, predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i direktorice Zavoda za javno zdravstvo KS ove aktivnosti su inicirane kako bi se spremno djelovalo i na vrijeme ispoštovale procedure nabavki s ciljem uređenja prostora budućeg izolatorija, koji će u slučaju potrebe biti stavljen u funkciju za potrebe liječenja oboljelih od koronavirusa.

“U objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra moguće je osposobiti 60 do 80 smještajnih – posteljnih mjesta. Prvom fazom radova predviđeno je čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova koji su preduslov i koji će prethoditi narednoj fazi, a to je opremanje izolatorija neophodnom medicinskom opremom”, navodi se iz Vlade.

Tvrde da objekt zadovoljava sve standarde za potrebe zbrinjavanja oboljelih od zaraznih bolesti, objašnjeno je u saopćenju.

Pilav je i ovom prilikom uputila poruku kako je ovaj posao moguće završiti do septembra mjeseca.

“Neovisno od važnosti osiguranja odgovarajućih smještajnih kapaciteta što će biti završeno na način i u roku kako je navedeno, najbolji način borbe protiv epidemije za cjelokupnu zajednicu zapravo je preventivno i odgovorno djelovanje svakog pojedinca, u smislu korištenja zaštitnih maski, održavanja fizičke distance kao i primjene ostalih higijensko-epidemioloških preporuka i mjera”, izjavila je Pilav!