Subota, 06.03.2021.

Erdogan poručio Merkel da sporni brod nije gotov sa svojim istraživanjem

Srijeda, 16.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se spor na istočnom Sredozemlju može riješiti pregovorima, ali i da Turska nije dovršila svoja istraživanja na tom području jer je brod Oruc Reis samo otišao na održavanje.

Merkel i Erdogan razgovarali su videovezom, objavilo je tursko predsjedništvo.

Neslaganja u istočnom Sredozemlju mogu se riješiti pregovorima, uz uvjet da se vode konstruktivno na temelju jednakosti – objavilo je tursko predsjedništvo, kako prenosi agencija AFP.

Mjesecima traje spor Grčke i Turske

Članice NATO-a i susjede Grčka i Turska mjesecima se spore oko morskih granica i nalazišta prirodnog plina, obje tvrdeći da imaju pravo istraživati i bušiti isti dio Mediterana.

Tenzije su dodatno narasle u julu pošto je Turska u sporne vode poslala svoj istraživački brod. Nakon toga su na to područje svoja plovila poslali i grčki saveznici iz Europske unije, a Ankara i Atena provele su vojne manevre fregatama i borbenim avionima.

Merkel pokušava smiriti tenzije

Njemačka trenutačno predsjeda Evropskom unijom, a njezina kancelarka Angela Merkel pokušava smiriti tenzije u sporu između te dvije države s historijom međusobnih sukoba.

Agencija Reuters prenosi i da je Erdogan Merkel rekao da je turski brod Oruc Reis samo otišao na održavanje, što ne znači da je njegova misija na istoku Mediterana gotova, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Oruc Reis vratio se u vode blizu turske južne pokrajine Antalije u nedjelju radi redovitog održavanja, prema objašnjenju Turske, no Grčka je u povratku broda vidjela prvi pozitivan korak prema ublažavanju napetosti između dviju zemalja koje se spore oko prirodnih resursa u istočnom Sredozemlju.

Erdogan ne odustaje od svoje politike

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u intervjuu za CNN Turk da bi održavanje broda Oruc Reis moglo potrajati “nekoliko sedmica”.

Kada se održavanje završi, nastavit ćemo odlučno naše operacije – rekao je Cavusoglu.

To plovilo je tokom vikenda napustilo sporne vode koje grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, što je glasnogovornik grčke vlade nazvao “pozitivnim korakom”, javlja Hina.

Erdogan je u srijedu njemačkoj čelnici rekao kako stav europskih država o istočnom Mediteranu mora biti dosljedan pa dodao da će nastaviti implementirati odlučnu politiku kojom će štititi turska prava.

Tema grčko-turskog spora dominirat će sljedećim sastankom na vrhu Evropske unije, koji se održava 24. i 25. septembra.