Ponedjeljak, 20.09.2021.

POTRESNI STATUS: Ahmed Bijelonja danima je čekao na medicinski pregled, a jučer je umro

Petak, 17.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Sarajlija Ahmed Bijelonja nažalost nije uspio preživjeti zdravstveni sistem Kantona Sarajevo. Nekoliko sedmica prije smrti na svom Facebook profilu upozorio je sve da imaju na umu “da je samo pitanje vremena kada ćete vi ili neko blizak vama biti ja”.

Potresni status Ahmeda Bijelonje objavljen 23. juna 2020. godina prenosimo u cjelosti: 

“Put pacijenta ili medicinski labirint. Za one koji ne znaju, nakon infarkta su mi ugradili četiri stenta da prošire arterije koje vode krv do srca. E sada su se neki začepili i indicirana je ugradnja bajpasa ili obilaznice. Da bih uopšte ušao u Klinički Centar na operaciju moram uraditi neke pretrage, među kojima je i spirometrija. Ali, da bih uradio spirometriju treba mi dokaz za nemam Covid 19. 

Za taj test koji je apsolutni uslov da dobijem nalaz treba uputnica ljekara porodične medicine, u mom slučaju ambulanta Podhrastovi. Tu nastaje problem jer, nema šanse da dobijem uputnicu za Covid 19 za spirometriju već samo za operaciju.

Doktorica kaže da je zabranila direktorica, bez objašnjenja je li direktorica Domova zdravlja ili UKC-a.

A ja ne mogu na operaciju bez testiranja. 

Moram naglasiti da radim i cijeli svoj radni vijek odvajam za taj zdravstveni sistem koji mi sada ne da da se liječim.

Valjda su procijenili da se sada više ne isplatim.Čestitam i ministru Zdravstva Kantona Sarajevo na trudu i zalaganju da taj famozni put pacijenta učini kraćim i jednostavnijim. 

Eto, to nam je Bosna danas, pa kada budete glasali sljedeći put, imajte na umu da je samo pitanje vremena kada ćete vi ili neko blizak vama biti ja.”

(PRESS)