Utorak, 24.11.2020.

Kako je Hazim Bahtanović uništio stranačkog kolegu Nedžada Koldžu u Novom Sarajevu

Utorak, 17.11.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Autor

Ubjedljivo većim brojem glasova pobjedu na lokalnim izborima u Općini Novo Sarajevo odnio je dr. Hasan Tanović kandidat “Četvorke”.

Naime na osnovu 95% obrađenih glasačkih listića kandidat “Četvorke” osvojio je 17.479 glasova, dok je kandidat SDA osvojio 6.146 glasova, dakle, potop!

Nedžad Koldžo načelnik je ove sarajevske općine od prijevremenih izbora održanih 2007. godine i ovo je bila njegova trka za četvrti mandat. Do sada je pobjeđivao na izborima bez većih problema.

Dr. Hasan Tanović u kampanji je bio na terenu svega nekoliko dana, a potom je obolio od koronavirusa, povukao se u izolaciju iz koje je zbog težih simptoma ove bolesti bio spriječen da na bilo koji način uzme učešće u vođenju kampanje na način kako je to bilo zamišljeno.

Uzmemo li u obzir ove dvije važne odrednice pomalo je nevjerovatno da je dr. Tanović uspio ikako pobjediti, a još nevjerovatnije da je ukoliko gledamo broj glasova, pobjedio i to TRI PUTA!

Gdje je krenulo po zlu?

Izgleda da svaki skorašnji neuspjeh Stranke demokratske akcije počinje i završava sa aferama u kojima su njihovi kadrovi vinovnici. U ovom konkretnom slučaju riječ je o aferi “Asim”. Sjetimo se da je jedan od aktera ove političko-koruptivne afere koja je kod građanstva izazvala gnušanje, Hazim Bahtanović koji je u Novom Sarajevu ponio listu Stranke demokratske akcije. On je ujedno i predsjednik OO SDA Novo Sarajevo koji je na mjesto predsjednika kadrovske ove općinske organizacije imenovao svog prijatelja Fahrudina Solaka koji poznat po svojoj aktivnoj ulozi u drugoj aferi “Respiratori”.

I pored osude javnosti ove dvije afere, Bahtanović se nije libio prihvatiti da ipak bude nosilac, u čemu je podršku naravno dobio i od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Bahato su se oglušili na mišljenje građana, naviknuti da provode samovolju.

Ovaj put građani jesu šutjeli, ali su očigledno sa strpljenjem čekali dan izbora i kao nikad kaznili i listu SDA, ali i načelnika Koldžu kao kolateral cijele priče.

Stranka demokratske akcije je baš poput i načelnika Koldže doživjela katastrofalan poraz u ovoj općini. Na osnovu 74% obrađenih biračkih mjesta, stranke “Četvorke” osvojile su 11.541 glasova, dok je SDA osvojila 2.817 glasova. Hazim Bahtanović blijedih 810.

Zanemarimo li činjenicu da je kandidat “Četvorke” dr. Hasan Tanović bio zaista kvalitetan protivkandidat, očigledno je da je ovako sramnog poraza Nedžada Koldžu ipak koštalo to što su ga vezali za stranačkog kolegu i predsjednika općinske organizacije Hazima Bahtanovića.

Možda da je Koldžo imao minimum habrosti, pa u mjesecima koji su iza njega izašao u javnost i ogradio se od Bahtanovića i afera, možda ne bi bio u nedjelju naveče ovako brutalno dotučen.

Možda, ali nije …