Četvrtak, 04.03.2021.

Ruska destabilizirajuća uloga, potkopavanje suvereniteta BiH i podrivanje NATO-a i EU

Subota, 18.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Historijski sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije trebalo bi da bude postignut uz obostrano priznanje kao centralnim elementom. Takav sporazum je u interesu obje zemlje i povećao bi bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Ovo je navedeno u Prijedlogu zakona o autorizaciji nacionalne odbrane SAD za 2021. godinu o kojem je raspravljano na Odboru za oružane poslove američkog senata, prenosi rtcg.

– Sjedinjene Američke Države trebalo bi da nastave da podržavaju diplomatske napore Kosova i Srbije da postignu istorijski dogovor za normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje kao centralnim elementom. Takav sporazum je u interesu obje zemlje i povećao bi bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a KFOR nastavlja da igra nezamjenljivu ulogu u održavanju bezbjednosti i stabilnosti koji su suštinski predikati za uspjeh diplomatskih napora Kosova i Srbije za postizanje normalizacije odnosa, piše u dokumentu sa Odbora u koji je Pobjeda imala uvid.

PODRŠKA ZA KFOR

Odbor navodi da je učešće Oružanih snaga Sjedinjenih Država u misijiu KFOR bitno za kredibilitet i uspjeh misije, te da ona takođe predstavlja pozitivan primer podjele tereta.

– Saveznici NATO-a i drugi evropski partneri doprinose sa preko 80 posto u misiji. Stoga, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države treba da zadrže svoju obavezu prema KFOR-u i preduzmu sve odgovarajuće korake kako bi KFOR imao potrebno osoblje, sposobnosti i resurse za obavljanje svoje misije – ističe se u dokumentu.

Pored toga, Odbor vjeruje da bi Sjedinjene Države trebalo da nastave da podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u multietničku vojsku Republike Kosovo koja je interoperabilna sa članicama NATO-a kroz inkluzivan i transparentan proces koji poštuje prava i obaveze svih kosovskih građana, promoviše regionalnu sigurnost i stabilnost i podržava težnje Kosova za eventualnim punopravnim članstvom u NATO-u.

SNAGA RUSKOG UTICAJA

U dokumentu se navodi i da Odbor ostaje zabrinut zbog aktivnosti Rusije koje bi mogle imati destabilizujući uticaj na političko i sigurnosno okruženje u području odgovornosti američke Evropske komande.

– Napominjemo da je Rusija igrala destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, potkopavala suverenitet Bosne i Hercegovine, pružala podršku transnacionalnim ekstremističkim grupama i dosljedno radila na podrivanju NATO i Evropske unije. To se posebno odnosi na Zapadni Balkan, što je uključivalo podršku Rusije pokušaju državnog udara u Crnoj Gori i promovisanje razdora u Sjevernoj Makedoniji, dok se svaka od zemalja pripremala za članstvo u NATO savezu – zaključeno je na Odboru, prenosi rtcg.

U skladu sa tim, Odbor zahtijeva od ministra odbrane, da Odboru najkasnije do 30. oktobra 2020. godine, dostavi izvještaj o naporima američke komande za unapređenje bezbjednosne saradnje SAD sa zemljama Zapadnog Balkana i za smanjenje njihove zavisnosti od ruskog oružanog sistema.

(Vijesti.ba)