Utorak, 27.10.2020.

Izetbegović progledao i pozvao članove SDA da podsjete ljude šta je SDA uradila

Nedjelja, 18.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas se putem svoje zvanične Facebook stranice obratio članovima i simpatizerima SDA. Ako je suditi prema porukama koje je uputio može se zaključiti da je Izetbegović ipak progledao i shvatio kako će SDA izgubiti na izborima, piše PRESS.

U momentu kada SDA potresuje ogromne afere u koje su uključeni istaknuti funkcioneri SDA Asim Sarajlić, Asim Kamber, Fadil Novalić, Osman Mehmedagić i tako dalje, u momentu dok država grca pod ekonomskim pritiskom posljedica pandemije koronavirusa, a kadrovi SDA pokazuju svu nesposobnost da se nose s tim pritiscima, lider SDA našao je opravdanje za nesposobnost kadrova iz SDA.

Prema tumačenju Bakira Izetbegovića sve te priče rezultat su “laži i provokacija na koje se ne treba obazirati”. Pozvao je predsjednik SDA članove i simpatizere da podsjete “ljude šta smo uradili u prethodnom mandatu i šta kanimo uraditi u nastupajućem”.

I u tom grmu leži zec. SDA nije uradila ništa. Kao nikada do sada mandat je protraćila u postavljenju svojih kadrova, pokušajima zataškavanja afera, realitiviziranja koruptivnih aktivnosti svojih funkcionera i jeftinom politikanstvu.

Zato, ne treba SDA podsjećati birače šta je uradila, nego će birači podsjetiti SDA sta je obećala, a nije uradila. Za početak, SDA bi trebala odgovoriti na nekoliko pitanja:

 • Zašto u BiH i FBiH imamo, u poređenju sa regionom, najlošije rezultate u odnosu oboljeli-umrli i generalno u borbi protiv COVID-19?
 • Zašto nisu i kada će biti usvojeni zakoni koji će smanjiti poreze i rasteretiti poslodavce na nivou FBiH?
 • Zasto nije provedena reforma javne uprave?
 • U kojoj je fazi pompezno najavljena reforma zdravstvenog sistema?
 • Zašto nije započela prije pet godina najavljena reforma obrazovnog sistema?
 • Koliko kilometara autoputa je u proteklom mandatu izgrađeno i stavljeno biračima na korištenje?
 • Koliko kilometara brzih cesta je izgrađeno i stavljeno u funkciju na području FBiH?
 • Koliko MW električne energije je u proteklom mandatu instalisano u FBiH?
 • Koliko je izgrađeno sanitarnih deponija i prečistača otpadnih voda?
 • Zašto nije i kada će biti usvojen Zakon o šumama?
 • Koliko je novouposlenih u sektoru poljoprivrede?
 • Itd, itd….

Svi građani i birači očekuju da ih SDA podsjeti šta je uradila u vezi sa ovim pitanjima, kojih ima još mnogo, iz različitih oblasti. Nedovoljno je objaviti Facebook status, i bez bilo kakvog argumenta, podatka ili parametra, suhoparno, pa i nadmeno konstatovati da je SDA snažna i uspješna. U to mogu povjerovati samo najzagriženiji ili potpuno neobaviješteni članovi SDA.

Ipak, Facebook status Bakira Izetbegovića prenosimo u cijelosti, pa prosudite sami o valjanosti njegovih riječi, konstatacija i obećanja:

“Dragi aktivisti i simpatizeri SDA, cijenjeni građani – es selamu alejkum i dobar vam dan!

Ovu predizbornu kampanju ćemo voditi u zaista neobičnim uvjetima, sa maskama na licima, i sa reduciranim okupljanjima.

Neki od nas dio kampanje će provesti u izolaciji, kao što je slučaj sa mnom.

Kao što vam je poznato, pozitivan sam na korona virus. Hvala dragom Bogu osjećam se dobro, nemam većih tegoba. Ovu poruku pišem vam iz svoje kuće, odakle ću nastaviti da radim sve do ozdravljenja, povratka redovnim aktivnostima i skorog susreta sa dragim ljudima, članovima i simpatizerima SDA.

Dakle, izostaće veliki skupovi koji su sami za sebe govorili sve. Svjedočili su istinu da je SDA – SNAGA NARODA. Ali mi ćemo ostvariti vezu sa našim narodom, sa glasačima. Ako oni ne mogu doći do nas, mi ćemo naći način da dođemo do njih. Naravno – poštujući sve mjere zaštite kako bismo zaustavili širenje pandemije. To je u ovome času najvažnije.

Korona je pogodila čitav svijet, neke zemlje su imale hiljade mrtvih dnevno, njihove ekonomije su bile zaustavljene. Mi smo uspjeli žrtve i štete svesti na minimum. Ipak, zaustavljen je rast privrede koji je bio najveći u posljednjih 25 godina. Upravo pred udar pandemije smo bili ispunili obećanje o 100.000 novih radnih mjesta, i obećanje da ćemo Federaciju BiH pretvoriti u veliko gradilište.

Sa vakcinom će stati i Korona, u proljeće ako Bog da nastavljamo sa masovnom izgradnjom i oporavkom ekonomije!

U međuvremenu nastavljamo sa svim drugim bitnim procesima. Unatoč otporima i blokadama nastavljamo proces integracije u NATO, nastavljamo proces integracije u Evropsku Uniju, nastavljamo rast obima poljoprivredne proizvodnje, nastavljamo rast namjenske industrije – u komercijalne svrhe, ali i „za ne daj Bože”, nastavljamo izgradnju saobraćajne i energetske infrastrukture, nastavljamo podršku lokalnim zajednicama diljem Federacije BiH i podršku povratnicima u RS.

Previše je u ovoj zemlji onih koji napadaju, ruše, koji prijete, blokiraju i zavađaju. Oni moraju uvijek i nanovo dobiti odgovor nas koji branimo, koji popravljamo, koji uklanjamo blokade, koji praštamo i smirujemo. Mi moramo biti jaki, moramo pobjeđivati.

Već trideset godina smo uz naš narod, od opštine do države. Mi volimo naš narod i našu zemlju. Služimo im smjerno i predano. Imamo iskustvo i kadrove kakve niko drugi nema. Znamo šta našem narodu i našoj zemlji treba, i znamo kako to postići. A i narod zna da je samo sa jakom SDA – jaka i sigurna i BiH!

Sa sviješću i pouzdanjem da je ovo jedina i prava istina krećemo i u ovu kampanju. Podsjetite ljude šta smo uradili u prethodnom mandatu i šta kanimo uraditi u nastupajućem. Ne obazirite se na provokacije i laži kojih će biti kao i uvijek. Mi u svemu moramo biti za primjer – vodite korektnu kampanju čuvajući vlastiti dignitet, dignitet rivala i dignitet izbornog procesa. Nama ne trebaju laži niti niski udarci. Istina je na našoj strani i ona nam je sasvim dovoljna.

Samo hrabro i ponosno. Svemoćni Bog i naš dobri narod su uvijek bili uz nas. Zato smo uvijek i pobjeđivali. I nastavit ćemo da pobjeđujemo. Sretno – SNAŽNA SDA-SIGURNA BIH!”, napisao je Izetbegović.