Utorak, 24.11.2020.

Nećemo tako Selmo: Paradira u „crnoj odori“, drži lekcije Krajišnicima, a teret migrantske krize prebacuje na druge

Četvrtak, 19.11.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Novinar2

“Ilegalne migracije su prvenstveno sigurnosno pitanje, a neko je u Bosni i Hercegovini te tri godine migrantske krize prespavao.”

Ovo je početkom februara ove godine izjavio bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, upozoravajući da nema govora o humanitarnom pitanju kako se to nastoji prikazati, i najavljujući gotovo proročanski najcrnji mogući scenarij koji se sada odvija pred očima cjelokupne bh. javnosti. 

Radončića, nažalost, tada niko nije želio čuti. Animoziteti koje su pojedinci iz SDA imali prema njemu, i želje za osvetom, bili su jači od nastojanja da se riješi sigurnosni problem koji će sve više i više opterećavati našu zemlju, a građanima, ionako sluđenim od pandemije COVID-19, ulijevati dodatni strah za vlastite i živote njihove djece. 

Krenulo je iz USK, a sada se prelilo u Sarajevo. Koji grad je slijedeći na redu? Ubistvo mladića na Ilidži, te teške povrede koje su migranti nanijeli još dvojici mladića, podiglo je na noge Sarajlije. 

Aktuelni ministar sigurnosti Selmo Cikotić nam poručuje da ovo ministarstvo nema operativne ingerencije niti mogućnost da interveniše u ovom slučaju. 

Ali je zato prije nekoliko mjeseci demonstrirao silu Krajišnicima. Tada je valjda imao ingerencije.  

Dok je USK gorio, Krajišnici molili za pomoć jer više nisu imali snage da se suprostave hiljadama migranata koji su nadirali prema njima, Cikotić je otputovao u Bihać i paradirao tamo u „crnoj odori“ poput Vučićeve marionete Aleksandra Vulina. 

“Ne možete vi imati općinsko vijeće ili kantonalnu vladu da diktira državnim institucijama ili međunarodnim organizacijama ili Evropskoj uniji šta će raditi. Jednostavno nije realno”, poručio je drsko Cikotić u Bihaću krajiškim političarima. 

Ministar sigurnosti koji je kazao da kada je riječ o migrantima postoje neke „seksi ideje“ za njihovo izmještanje, nije se naravno izvinio javnosti zbog takve izjave. Ali je tu uletio stranački mu šef Bakir Izetbegović koji je po onoj staroj „nije majka sina karala što se kockao, već što se vadio“, samo još dublje uvalio i Cikotića i sebe. 

“To je jedna nespretna izjava, on je bio izvanredan general, jako dobar profesor, izletio je. Rekao mi je da je htio reći fensi – a ne seksi. Drugi dio izjave je nespretan. Desi se, ali vjerujem da je dobar kadar i da će se iznijeti s ovom situacijom. Uporan je radnik i dobar organizator. Cikotić će učiniti sve da migranata bude što manje, da ih bude što manje u gradovima”, naveo je lider SDA. 

Šta je to što je poduzeo Cikotić u rješavanju sigurnosnog problema- migrantske krize? 

Kao „jako dobar profesor i izvanredan general“, nije do sada skontao da zajedno u jednom kampu ne mogu biti smješteni Afganistanci i Pakistanci, jer se međusobno mrze

Napravio je on nekakav program rada Ministarstva, onako akademski (voli se tako predstavljati), ali od njegovih papira niko nema nikakve koristi. 

Kada se dogodi ubistvo, onda se svi nadignu i traži se odgovorni u lancu. Na prvom mjestu to je svakako ministar sigurnosti BiH, jer se on oličen u Selmi Cikotiću voli hvaliti kako ne može tamo neki kanton naređivati državi. Pa naredi Selmo, naredi ministre! Naredi Miloradu Dodiku, onako kako si to demonstrirao Mustafi Ružniću u Bihaću! 

Naredi ministru MUP-a KS Ismiru Juski da zatraži pomoć od Federalnog MUP-a koji se ne može i ne smije uplitati u poslove kantonalnih MUP-ova? Uostalom, nisu migranti i migrantska kriza u nadležnosti kantonalnih i Federalnog MUP-a već isključivo Ministarstva kojim ti rukovodiš. Ne može se sada rješavanje haosa koji migranti prave na ulicama bh. gradova, u kojima žive Bošnjaci jer ih u RS nema, svaliti samo na kantonalne i Federalni MUP.  

I da. Ne treba zaboraviti. Cikotić je bio i  dekan Nacionalne sigurnosne akademije Američkog univerziteta u BiH, kojem su Amerikanci oduzeli licencu za rad. 

Volio je tada davati izjave o sigurnosnim aspektima, NATO integracijama, ali je uvijek zaboravljao dodati kako ga se veže za nezakonitu prodaju oružja. 

Zajedno sa starim obavještajcem i KOS-ovcem Fikretom Muslimovićem napisao je knjigu posvećenu rahmetli Aliji Izetbegoviću, čime su obojica valjda htjela poručiti svim protivnicima, da je bilo kakva istraga protiv njih udar na Aliju Izetbegovića, na BiH i na Bošnjake. 

Sve to ga ne amnestira od goleme odgovornosti za migrantsku krizu, koja još uvijek nije eksplodirala do kraja, a kako je krenulo, nek nam je svima sa srećom. 

Porodici mladića sinoć ubijenog u Sarajevu „Bašum sagosum“, a ni njih kao ni uostalom građane BiH, posebno Bošnjake koji jedini imaju problem sa migrantima, ne zanima šta je čija ustavna nadležnost.

Znaju odlično da Cikotić paradira u „crnim odorama“ i priča o migrantskoj krizi. Sjedi u fotelji državnog ministra sigurnosti. To je građanima dovoljno da ga označe kao glavnog krivca.  

Tagovi: Selmo Cikotić