Ponedjeljak, 08.03.2021.

Hadžikadić: Kandidati stoje iza jasnih principa stranke, a to su država, znanje, integritet i poštenje mladih

Četvrtak, 20.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U Centralnom uredu u Sarajevu Platforma za progres (PZP) predstavila je danas kandidate za načelnike sarajevskih općina Stari Grad i Novo Sarajev na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić istakao je da kandidati koje danas predstavljaju stoje iza jasnih principa stranke, a to su država, znanje, integritet i poštenje mladih.

Platforma za progres izlazi na izbore nakon postojanja manje od dvije godine, a imat će ukupno 322 kandidata u 36 izbornih jedinica za gradska i općinska vijeća te četiri kandidata za načelnike. Platforma za progres prijavila se i za izbore u Mostaru gdje će imati svoju listu kandidata.

“Platforma za progres je stranka koja je nastala organskim putem, ne tako što su ljudi iz drugih stranaka došli kod nas. Dvije trećine naših članova nikada nisu bili članovi nijedne druge stranke, nisu bili na listama, a mnogi od njih nisu čak ni glasali, tako da mi budimo jednu novu generaciju ljudi”, kazao je Hadžikadić.

Na osnovu podrške koju je dobila u lokalnoj organizaciji i drugim strukturama stranke, za načelničku poziciju u Općini Stari Grad u ime Platforme za progres kandidovala se Nejra Sarajlić, inače pravnica i članica Predsjedništva Platforme za progres. 

“Svoju budućnost prije ovoga nisam vidjela u politici. Nisam mislila da mogu imati veze s politikom, ali u Platformi za progres sam prepoznala pokret u kojem se okupljaju zdrave snage koje nude jedan drugačiji pristup. Osjetila sam poziv i obavezu da pomognem ovom projektu. Platforma za progres je, s druge strane, meni dala povjerenje kao mladoj osobi, s obzirom na to da su mladi jedan od naša četiri principa. Taj princip ćete vidjeti na djelu na našim listama i u svim našim aktivnostima, jer smo dobili priliku da djelujemo i pomognemo da se ova država promijeni”, kazala je Sarajlić.

Sarajlić ističe da će fokus staviti na to da, kako kaže, svojim primjerom pokaže šta znači kada mlada osoba preuzme odgovornost za svoju zajednicu. 

“Želim potaknuti druge mlade ljude i druge građane da se politički aktiviraju, uključe u političke i društvene procese, te izlaze na izbore. Mislim da je naša najveća šansa u novim licima, novom pristupu i novim snagama u politici. Ja ću se potruditi da svojim primjerom pokažem šta to ustvari znači”, kazala je Sarajlić.

Kandidat Platforme za progres za načelnika u Općini Novo Sarajevo je Sanel Šarić, diplomirani ekonomista, cerificirani računovođa i trenutno magistrant na Ekonomskom fakultetu Sarajevu. 

“U Općini Novo Sarajevo živim od 1997. godine, nakon što sam se vratio iz Norveške gdje sam bio izbjeglica. Do sada se nisam bavio politikom, niti sam bio član neke stranke, jer ne vidim ni u jednoj od njih veliku vrijednost koju sam ponio iz Norveške, a to je povjerenje građana u sistem. Nisam prepoznao ni opredjeljenje stranaka da iskreno rade na tome, sve do pojave Platforme za progres. Što se tiče povjerenja građana u sistem, smatram da su potrebne tri stvari – oslobođenje građana od političke presije, poštovanje i vraćanje dostojanstva građanima. Da bi se postiglo to, najvažnije je osigurati transparentnost javne uprave, transparentnost u procesu odlučivanja i budžetima”, rekao je Šarić.

On je također istakao kako je opredjeljenje svih kandidata Platforme za progres da svojim djelovanjem motiviraju i potaknu gruge mlade ljude i građane na veću izlaznost na izborima koja je, kako kaže, preduslov za promjene u BiH. 

Iz Platforme za progres ističu kako ne žive uvriježenu mantru da se “ne može ništa promijeniti”. Kako kažu, promjene su itekako moguće i bavljenje politikom može biti dostojanstven posao u BiH.

Platforma za progres će uskoro predstaviti i kandidate za načelnike Ilidže i Bihaća na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.