Subota, 28.11.2020.

Dolazi drugi val koronavirusa: Država se priprema za nove restrikcije

Nedjelja, 20.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je, istoga dana kada je vlada saopćila o 4.322 nova slučaj zaraze koronvirusom, najviša takva cifra od početka maja, da dolazi drugi val koronavirusa.

Govoreći u centru za proizvodnju vakcina koji je u izgradnji u blizini Oxforda, Johnson je izjavio:

“Primjećujemo to u Francuskoj, Španiji, širom Evrope – to je apsolutno tako. Bojim se da ćemo to neizostavno vidjeti i u našoj zemlji“.

Sedmično istraživanje koje je u petak objavio Zavod za nacionalnu statistiku pokazalo je kako se procjenjuje da je 6.000 ljudi u Engleskoj u kategoriji novozaraženih u periodu između 4. i 10. septembra, otprilike dvostruko više nego prethodne sedmice.

Engleska se priprema za nove restrikcije na okupljanja i druge aktivnosti u nekoliko regija u zemlji. Postoje rastuće spekulacije da bi Britanija mogla ući u novi lockdown u narednim sedmicama, djelimično i zbog toga što se režim testiranja nosi s povećanim zahtjevima.

Ujedinjeno Kraljevstvo u petak je zabilježilo 27 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih od COVID-19 porastao na 41.732, prenosi Assiciated Press.