Subota, 19.06.2021.

VLADA OSIGURALA NOVAC ZA ISPLATU PLAĆA RADNICIMA GRAS-A I ISPOŠTOVALA SVE OBAVEZE

Utorak, 20.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Vlada Kantona Sarajevo razmotrila je danas, kao aktuelno pitanje, mirne proteste koji su održani jutros u KJKP GRAS, kao i implementaciju nedavno potpisanog Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju ovog preduzeća.

Kako je naglašeno, Vlada je izmirila obaveze iz tog Sporazuma prema Upravi za indirektno oporezivanje i u toku je priprema reprograma, odnosno otplate duga GRAS-a, kako bi se odblokirao račun ovog preduzeća.

Dodatni uvjet za to je i rješenje oko 700 izvršnih sudskih presuda po osnovu tužbi iz radno-pravnih odnosa radnika ovog preduzeća koje su upućene banci na izvršenje. U skladu sa Sporazumom i u dogovoru sa sindikatom i advokatom uposlenika, trenutno se provodi procedura odgađanja izvršenja oko 400 tih presuda, uz uvjet da Kanton uplati pet miliona KM za izmirenje preostalih oko 300 izvršnih presuda, kako bi se račun preduzeću deblokirao.

Kako je navedeno, od oko 400 pomenutih pojedinačnih predmeta, sud je do sada donio više od 200 rješenja o odgodi izvršenja presude, a ostala rješenja bi trebala biti izdata narednih nekoliko dana.

Nakon ovoga i uplate pet miliona KM za isplatu dijela tužbi radnika, Vlada KS će uplatiti dodatnih šest miliona KM za dvije neizmirene plate radnicima, kao obaveze ovog preduzeća u prethodna dva mjeseca, navedeno je.

Vlada je od početka svog mandata pratila stanje i finansijski podržavala rad GRAS-a sa oko 20 miliona KM, u cilju osiguranja funkcije javnog prijevoza. Dio novca izdvajan je i za plaće uposlenicima, čak i u vrijeme obustave saobraćaja zbog pandemije koronavirusa, od 20. marta do 15. maja, iako je to obaveza Uprave preduzeća, jer GRAS nije budžetski korisnik.

Radi unapređenja javnog gradskog prijevoza i podrške ovom preduzeću, izdvojena su sredstva za nekoliko značajnih projekata, i to 15 miliona eura za nabavku 25 novih trolejbusa, za koji bi uskoro trebao biti potpisan sporazum sa dobavljačem, pokrenut je tender za rekonstrukciju pruge Marijin Dvor-Ilidža vrijednosti 20 miliona eura, pokrenuta je procedura nabavke niskopodnih tramvaja vrijednosti 30 miliona eura, provode se projekti rekonstrukcije tramvajske pruge od „S“ krivine do stajališta Marijin Dvor, te rekonstrukcije stajališta.

U saradnji sa Evropskom investicionom bankom pribavljene su odluke koje omogućiti projekte rekonstrukcije trolejbuskog saobraćaja Sarajevo-Vogošća i tramvajskog stajališta Ilidža-Hrasnica.

Tagovi: GRAS