Subota, 19.06.2021.

Vučić: Dačić novi predsjednik Skupštine Srbije

Utorak, 20.10.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar2

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), predsjednik ove stranke Aleksandar Vučić je potvrdio da će Ana Brnabić biti mandatarka za sastav nove Vlade Srbije. Najavio je da će novi izbori biti održani najkasnije do 2022. godine.

Vučić je napomenuo da je SNS dobio veliku podršku građana i ocijenio da je ta podrška mogla biti i veća.

Kako je kazao, u stranci su postojala različita mišljenja kako formirati novu vlast u Srbiji. Podsjetio je da SNS ima program za naredne četiri godine vladavine u kojem je kao jedan od ciljeva navedena prosječna plata od 900 eura.

Ponovo se pohvalio odgovorom Srbije na pandemiju koronavirusa tvrdeći da ima pozitivna ekonomska kretanja uprkos pandemiji.

Saopćio je šest ciljeva zaključenih na sjednici stranačkog Predsjedništva, a to su: da Srbija bude među pet najboljih evropskih zemalja po borbi protiv koronavirusa, borba za interese srpskog stanovništva na Kosovu, borba protiv mafije, očuvanje nezavisnosti Srbije što podrazumijeva vojnu neutralnost, ubrzane reforme i nastavak ekonomskog razvoja. Navedene ciljeve je naveo ambicioznim.

Obećao je da će već, kako je kazao, najkasnije do 3. aprila 2022. godine istovremeno biti održani novi parlamentarni i predsjednički izbori.

Potvrdio je da će se nastaviti saradnja SNS-a sa dosadašnjim koalicionim partnerom Socijalističkom partijom (SP). Također je potvrdio da će Srpski patriotski savez (SPS) Aleksandra Šapića imati jednog ministra u novom sazivu vlade. Kako je kazao, Šapić nije ništa zahtjevao od njega i da su samo razgovarali o budućnosti Srbije

Razgovarali smo o ekonomskim pokazateljima i vanjskoj politici. On vanjsku politiku dobro razumije i shvata koliko je teška pozicija Srbije. Lako smo se dogovorili da zajednički radimo. Veoma sam zadovoljan što smo se dogovorili da radimo na dobrobit građana Srbije – rekao je Vučić.

Izjavio je da će u vladi više biti zastupljene i nacionalne manjine, ali da moraju imati stručne kadrove.

Ukazao je da će predsjednik SP-a Ivica Dačić biti predsjednik Narodne skupštine Srbije. Najavio je da će biti nova tri ministarstva, te istakao da se ne može još govoriti o tome ko će biti ministri jer to još nije u potpunosti dogovoreno. Poručio je da bi već u nedjelju, 25. oktobra javnost trebala znati ko će biti novi ministri.