Ponedjeljak, 20.09.2021.

Raketni napad ka ambasadi SAD u Bagdadu (VIDEO)

Nedjelja, 20.12.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Na ambasadu SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestolnice Bagdada, ispaljene su danas tri rakete, saopštili su irački zvaničnici.

Nije jasno da li je bilo povrijeđenih, ali je potvrđeno da je nanijeta materijalna šteta i uništeno nekoliko vozila na parkingu ambasade, prenio je AP izjavu zvaničnika koji je zahtjevao anonimnost.

Ambasada SAD je odgovorila aktiviranjme defanzivnog protivraketnog sistema C-RAM, postavljenog ljetos da bi se odbijali sve učestaliji pokušaji raketiranja američkog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Iraka.

Ovaj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara ove godine nedaleko od bagdadskog aerodroma.

Strahujući od odmazde uoči prve godišnjice atentata na Sulejmanija, SAD su naredili da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu.

Frekventnost raketnih napada protiv SAD nakon ubistva Sulejmanija izazvala je zabrinutost Trampove administracije i optužbe na račun oružanih, pro-iranskih šiitskih grupa.

Vašington je u septembru upozorio da će zatvoriti svoju ambasadu u Bagdadu ukoliko vlada Iraka ne preduzme odlučne korake da spriječi raketne i druge napade pro-iranskih formacija na američke ciljeve i interese u toj zemlji.