Subota, 19.06.2021.

Pogledajte prve fotografije Almira Čehajića Batka nakon hapšenja

Srijeda, 21.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Poznati glumac, voditelj i humanista Almir Čehajić Batko predat je jutros u 9 sati u nadležnost Kantononalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

On je jučer uhapšen u akciji Network zbog sumnje da je izvršio krivično dijelo zloupotreba položaja i pranje novca.

“U Tužilaštvu KS bit će zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o daljnjim mjerama. Tužilaštvo KS tereti osumnjičenog da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona KM”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Sinoć je saslušan u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a saslušanju je prisustvovao njegov advokat Omar Mehmedbašić.  

Čehajić se sumnjiči za krivična djela u vezi s prikupljanjem novca kojima je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u bolnicama van naše zemlje, koje su nudile takve usluge. 

Izvršen je i pretres na četiri lokacije.

“Saslušanje je trajalo 4-5 sati. Ovo je organizacija koja dugo djeluje. Ima šest lica koja su ga prijavila. Ta firma je uradila 77 transplantacija, a ima ih sedam nezadovoljnih. Mnogo ih i čeka. Pritvaranjem Batka došlo bi do zastoja u svemu tome. Zato mi predlažemo da se brani sa slobode”, kazao je sinoć Mehmedbašić, piše Radiosarajevo.ba.

Dodao je da će tražiti određivanje kućnog pritvora ili neku drugu sličnu mjeru. 

“Ako bude u pritvoru, posljedice bi bile veće upravo zbog onoga što ta organizacija radi”, rekao je Mehmedbašić. 

Osim Batka, za ova krivična djela sumnjiči se i Davor Gaj. Mehmedbašić je rekao da bi Gaj danas trebao doći iz Turske, te da će on preuzeti i njegovu odbranu.