Subota, 19.06.2021.

DRŽAVNIK ILI POLITIČKI POKOJNIK

Subota, 21.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Haris Pašović, poznati bh. redatelj i umjetnik dao je svoj osvrt na trenutnu političku situaciju na svom Facebook profilu. Post prenosimo u cjelosti:

Ne znam čemu pritisak na SDA da mijenja rukovodstvo?!

Zašto?

Ja tu ne bih ništa dirao…

Baš im je krenulo…

Ovakve i druge šale zbijaju Sarajlije ovih dana. Nikad u posljednjih 25 godina, nisam čuo Sarajke i Sarajlije da pričaju o politici sa takvim olakšanjem. Odlazak SDA s vlasti u gradu, i najava neminovne propasti njihove korumpirane političke prakse u državi, dočekan je s oduševljenjem.

Nekako je mnoštvo ljudi, bez obzira na stranačku pripadnost, bilo sramota gledati tu agresivnu kampanju; primitivne istupe funkcionera te stranke; i slavljenje niza korupcijskih afera i političkih promašaja.
U sjenci trijumfa demokratije i pobjede Četvorke, ostao je je jedan neobičan fenomen. U večeri brodoloma SDA, na žalosnoj press-konferenciji, nije se pojavio Denis Zvizdić.

Ni u narednim danima poslije potopa, on nije davao izjave, niti je na bilo koji način komentarisao debakl.

Zvizdić ima osobine državnika, civilizovanog političara – odmjerenog i razumnog. On je jedan od rijetkih darovitih bh. političara koji može zastupati BiH na međunarodnom planu, a istovremeno biti značajan kohezivni faktor u zemlji. Da li se on to sad distancira ili će i dalje, svojom ličnošću i integritetom, pokušavati da odbrani neodbranjivo – koruptivne afere u SDA i propalu politiku? Da li njegov sadašnji poziv za „briselsku fazu“ znači da će se on odlučiti za BiH 21. stoljeća? Ili će i dalje stajati u redu sa prevaziđenim političkim tiranosaurima Genjcem i Džaferovićem, čekajući da mu izda naređenja „narodni“ Prevljak bez Sorbone?

Bilo bi izvanredno kad bi Četvorka pozvala Zvizdića da im se pridruži, jer nema mnogo političara njegovog kapaciteta.

Ili kad bi on, pozvao Četvorku koja, jedina, upravlja vozom za briselsku BiH… Posljednjim vozom…

Tagovi: Denis Zvizdić