Utorak, 24.11.2020.

Godišnjica smrti Teufika Velagića – neumornog borca za “bošnjačku stvar”

Subota, 21.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Na današnji datum prije 7 godina, na ahiret je preselio rahmetli dipl. ing. hadžija Teufik Velagić, rodom od Mostara.

Boriti se ustrajno za svoje ideale bez obzira na sve okolnosti odlika je hrabrih i buntovnih kakav je bio i istaknuti bošnjački intelektualac Teufik Velagić (1925–2013). Ovaj je Mostarac život podredio borbi za bošnjačku stvar, propagirajući moralna načela zbog kojih je u konačnici bio osuđen i na dugogodišnju robiju.

Bio je jedan od najbližih saradnika prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića u organizaciji ”Mladi Muslimani” i jedan od ljudi koji su imali ključnu ulogu u formiranju  Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Bio je i počasni član džemata Gazi Husrev-beg Beč u Austriji.

Još za vrijeme srednjoškolskih dana bio je istaknuti borac za moral i pravdu. Uprkos represiji koja je vladala za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i nakon njega, nije se pokolebao, već je i dalje ostao vjeran ideji koju je propagirala organizacija čiji je bio jedan od pokretača.

Iako je veći dio svog životnog vijeka proveo daleko od svoje domovine Bosne i Hercegovine, na bolji svijet preselio je 19. novembra prije sedam godina u njenom glavnom gradu Sarajevu, koje je u Tofinom srcu zauzimalo uvijek posebno mjesto. Sedam godina od smrti ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca dovoljan je period u kojem se trebalo razmisliti kako se zahvaliti ovom neumornom borcu za “bošnjačku stvar”.

Rahmetli hadžija ing. Teufik, nije ima svoga poroda i njega se nema ko sjetiti na današnji datum njegovog preseljenja, pa je nama koji smo ga poznavali obaveza, da ga se sjetimo u našim dovama i zatražimo kod Svevišnjega Allaha za Magfiret i oprost njegovih grijeha.

Tagovi: Teufik Velagić