Utorak, 24.11.2020.

Pogledajte na mapi kakvo je stanje sa koronom u Kantonu Sarajevo

Subota, 21.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od 24. oktobra omogućio uvid u geomapiranje najvećih žarišta oboljelih od infekcije COVID-19 u Kantonu Sarajevo.

Prikazani podaci, kako se može i vidjeti, “predstavljaju realne depersonalizirane podatke i ažuriraju se u stvarnom vremenu prema dostupnim podacima u zdravstvenom integralnom informacionom sistemu Kantona Sarajevo”.

Inače, u Kantonu Sarajevo danas je registrovano više oporavljenih osoba od COVID-19 infekcije od novozaraženih koronavirusom, što je već peti dan zaredom da je takav trend.

Naime, registrovana su 384 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 1.149 uzoraka, dok je u isto vrijeme 439 osoba oporavljeno od ove zarazne infekcije.

Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 16. do 20. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 254 novozaražena osoba, odnosno 66,14 posto, i u samoizolaciji su od ranije. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 4.937 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju nalazi se 169 oboljelih osoba, od kojih je 69 hospitalizirano u Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 100 u Općoj bolnici. Četiri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 17 osoba.

Šest pacijenata je nažalost preminulo, tokom jučerašnjeg dana, tako da je ukupan broj umrlih povećan na 211 osobe.

Inače, mapu pogledajte OVDJE