Subota, 28.11.2020.

Održana akademija u znak sjećanja na bosanskog gaziju i Zlatnog ljiljana Ramiza Salčina

Subota, 22.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U organizaciji Općine Novi Grad i udruženja „Patriotska liga“ večeras je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana akademija posvećena rahmetli Ramizu Salčinu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad, predsjednik udruženja „Patriotska liga“ Esad Čeljo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, te rodbina i prijatelji rahmetli Ramiza Salčina.

Pomoćnik načelnika Semira Efendića za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Tajib Delalić u svom obraćanju prisutnima prisjetio se dana provedenih sa rahmetli Ramizom. Kazao je da su rodom iz istog mjesta i da su se u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu često sastajali u lokalu koji je tada imao Ramiz Salčin, a zvao se „Delfin“.

 „On je bio neustrašiv. Rekao je Sarajevom će krv teći, nešto moramo učiniti. Nažalost, Nedžariće nije preživio. Ponosan sam što sam bio jedan od njegovih sljedbenika, što sam proveo jedan dio života sa njim. Mogla bi se cijela knjiga napisati o onome što je on učinio“, kazao je Delalić.

Predsjednik udruženja „Patriotska liga“, Esad Čeljo, podsjetio je da je Ramiz Salčin učestvovao u svim važnijim bitkama za odbranu Sarajeva, te da je nocilac najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Hajrudin Grabovica, naglasio je da ovakvi skupovi imaju veliki značaj i da su oni obaveza svih nas da bi se održalo sjećanje na komandanta, ali i da bi se ukazalo na značaj njegovih djela.

“Djelo mora biti inspiracija, mora biti podstrek, mora biti putokaz. To je pouka koju moramo izvući iz današnjeg datuma i današnjeg događaja. Ima lokalnih zajednica koje ove i ovakve događaje gaje i Novi Grad je po tome prepoznatljiv. Političke snage koje su projektovale nestanak BiH još uvijek su na sceni. Moramo biti svjesni odgovornosti i obaveze prema ljudima poput komandanta Salčina”, rekao je Grabovica.

Prikazan je kratki dokumentarni film pod nazivom „Ramiz Salčin je živ, samo vi to možda ne osjećate“ koji govori o herojskim podvizima komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. U filmu je prikazan i razgovor novinara sa Ramizom Salčinom prije pogibije, nedaleko od mjesta gdje je ubijen. Bio je svjestan zla koje agresor želi da nanese njegovom narodu i da ne preza ni od čega u svojim naumima, te je rekao da agresor raznosi sve – od materijalnih dobara do ljudi.