Subota, 06.03.2021.

Postoji li u BiH lista funkcionera protiv kojih je zabranjeno podnosite krivične prijave?

Četvrtak, 22.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson, u jeku neviđene obavještajne kampanje sataniziranja podnositelja krivičnih prijava protiv funkcionera SDA, pozvao je sve građane Bosne i Hercegovine da progovore i ukažu na korupciju.

“Malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete da plaćate mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost”, glasi poruka koju je jučer uputio ambasador Nelson svim građanima Bosne i Hercegovine.

U istom danu, na bh. javnoj sceni imali smo priliku vidjeti nešto sasvim obrnuto. U javni prostor plasirana je teza da glavni problem korupcije u Bosni i Hercegovini nije sama korupcija i počinitelji krivičnih djela nego identitet osoba koje prijavljuju korupciju.

Autori ovih suludih konstrukcija koje dokazuju koliko je poremećen sistem vrijednosti u BiH su Avdo Avdić i Vildana Selimbegović. Vlasnik portala Istraga.ba i glavna urednica dnevnog lista Oslobođenje, odnosno dva rijetka medija koja u praksi uređuje kompromitovani direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić.

Avdić i Selimbegović građanima BiH jasno su dali do znanja kako, prema njihovom tumačenju, ne smiju podnositi krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića, a ukoliko to učine Istraga.ba i Oslobođenje javno će ih linčovati i tvrditi kako su “propjevali” kao da su oni počinitelji krivičnih djela, a ne direktor Mehmedagić.

Za demokratiju u Bosni i Hercegovini, razvoj medija u BiH, eventualne izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH i Krivičnog zakona BiH bilo bi dobro kada bi Avdić i Selimbegović objavili spisak funkcionera protiv kojih je, kao u slučaju Osmana Mehmedagića, zabranjeno podnositi krivične prijave.

Svoja shvatanja krivičnog postupka Avdić i Selimbegović mogu pokušati čak i legalizirati. Bar to je jednostavno. Dovoljno je da napišu izmjene i dopune zakona, da ih putem Mehmedagića proslijede poslaniku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asimu Sarajlić i da te izmjene i dopune Sarajlić uputi u parlamentarnu proceduru.

Bilo bi dobro, i za građane i za pravosuđe, da se napokon sastavi lista funkcionera koji su ne samo oslobođeni krivične odgovornosti, nego protiv kojih je čak zabranjeno podnijeti krivičnu prijavu. Jedno je sigurno, da se Avdić i Selimbegović pitaju listu bi predvodili Osman Mehmedagić i Ranko Debevec.

(PRESS)