Subota, 06.03.2021.

Znate li čija je ovo izjava “Alija Izetbegović je podržavao teroriste koji su odrubljivali glave Srbima”?

Petak, 23.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Ne tako davne 2014. godine Avdo Avdić, koji danas na sva zvona brani direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića i Stranku demokratske akcije (SDA), o prvom predsjedniku BiH i utemeljitelju SDA Aliji Izetbegoviću govorio je sve najgore.

Da visokim funkcionerima, a posebno botovima SDA, ova izjava ni po čemu nije sporna dovoljno govore pohvalni komentari Fikreta Prevljaka i botova SDA na sulude konstrukcije koje danas objavljuje Avdo Avdić.

“Onaj ko čini nasilje je terorist, ali imamo jednu drugu stvar, problem je kada države počnu podržavati teroriste. U Bosni i Hercegovini tokom rata tadašnja vlast na čelu s Alijom Izetbegovićem je podržavala ljude koji su odrubljivali glave. Možete vidjeti snimke gdje rahmetli Alija pozdravlja ljude koji kasnije drže glave odrubljene pripadnicima srpskog naroda”, kazao je Avdić 2014. godine u emisiji koja se emitovala na slovenskoj POP televiziji.

Upravo priča o tome da je Alija Izetbegović podržavao teroriste koji su klali pripadnike srpskog naroda je priča koju i danas zagovaraju predstavnici SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom.

Nepoznato je od koga je Avdić mogao čuti ove sulude konstrukcije o prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine koji je bio istinski demokrata i jedan od najvećih zagovaratelja mira u BiH.

Avdo Avdić, danas kada treba braniti Osmana Mehmedagića, rado se prisjeća citata Alije Izetbegovića kojeg je do prije koju godinu nazivao političarem koji podržava terorizam. Avdić daje sebi za pravo čak i da poziva predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se sjeti “očevih citata”, šta god to značilo.

Osman Mehmedagić, za vrijeme vladavine Alije Izetbegovića, nikada nije bio imenovan ni na jednu značajnu funkciju, a mogao je rahmetli predsjednik da ga imenuje za direktora AIDA ili FOS-a samo da je htio. Mudar, samosvjestan i pošten, kakav je u stvarnosti i bio, Alija Izetbegović odlučio je da Osmana Mehmedagića ostavi na nižim pozicijama svjestan njegovih kapaciteta.

Mehmedagić je karijerni “procvat” doživio za vrijeme vladavine Bakira Izetbegovića, a kao najupečatljivi pupoljci njegove karijere ostat će upamćeni lažna diploma i teške zloupotrebe državne agencije u privatne i stranačke svrhe.

(PRESS)