Četvrtak, 21.01.2021.

Meteorolog Nedim Sladić otkriva: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja novembra

Ponedjeljak, 23.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Jesen 2020. polako se privodi klimatološkom kraju, a temperature zraka su tokom većeg njenog dijela bile natprosječno visoke, naročito tokom septembra mjeseca koji će ostati upamćen po velikom broju sunčanih sati i temperaturama zraka koje su u najtoplijem dijelu dana dostizale vrijednosti i do 36 ºC na jugu naše zemlje.

To kaže Nedim Sladić, poznati meteorolog FACE TV-a, koji je komentirao šta građene BiH očekuje do kraja novembra, te u periodu koji je pred nama, piše Radiosarajevo.

Osjetnije je zahladilo tek kratkotrajno u dva navratakrajem septembra, te sredinom oktobra kada je povrh planina snijeg padao tik iznad grada. Posjet hladne zračne mase, ispostavit će se u oba slučaja, nije bio naklonjen zimoljupcima, budući da ga je ubrzo zamijenio prodor toplog zraka s jugozapada koji je ponovo povisio temperature zraka i iznad 20 ºC, a takav trend nastavio se i u prvim danima novembra mjeseca”, priča Sladić.

Dok je oktobar 2020. donio jednu obilniju epizodu kiše, novembar protječe u suhom, mjestimično i vrlo suhom tonu, nastavlja on.

I nastavit će se u sličnom suhom tonu, barem do pred kraj mjeseca, prema trenutnim analizama prognoznih modela, kada sa zapada kontinenta bi nas posjetila jedna ciklona koja bi donijela padavina, no zasad ne čini se da bi bilo dovoljno da popravi deficit padavina koji vlada tokom 11. mjeseca. Manjak padavina nad Bosnom i Hercegovinom tokom novembra je pomalo i neuobičajen, budući da je ovaj mjesec prema statističkim pokazateljima jedan od najkišovitijih u godini, naročito u Hercegovini i zapadnim područjima zemlje. Razlog tome jeste pojačana ciklonalna aktivnost u Mediteranu koja u naše krajeve tada često donosi topao i vlažan zrak jakim južnim strujanjima”, podvukao je Sladić.

Meterolog FACE TV-a tvrdi da su ove godine južna strujanja izostala, a situaciju diriguje prostrano anticiklonalno polje.

To je polje visokog zračnog pritiska, koje je smješteno istočnije od naših područja i koje omogućava stabilno i suho vrijeme, a povremeno sa utjecajem frontalnih sistema koji tek po repu zakače našu zemlju sa sjeverozapada, utjecaj visokog zračnog pritiska oslabi pri čemu s probojem vlage u visinski sloj atmosfere pristignu oblaci, no kako glavninom poremećaji tek dijelom zahvate našu zemlju, pojedina područja, a naročito Hercegovina, ostanu potpuno suha, dok u Bosni mjestimično padne i malo kiše”, kaže Sladić.

Nakon žustre i dinamične prolazne promjene koju smo imali u petak, zbog koje je osjetnije zahladilo spuštanjem hladne zračne mase sa sjevera kontinenta, pred nama je stabilno vremensko razdoblje koje će potrajati sve do pred kraj 11. mjeseca, smatra Sladić.

Prostrano anticiklonalno polje s istoka omogućit će suho i stabilno vrijeme u našoj zemlji, tako da nam kišobrani neće trebati. No u hladnijem dijelu godine, to nužno ne znači da će sve dane u Bosni obilježiti pretežno sunčano vrijeme, jer smo svjedoci da u zimskom periodu svjedočimo često pojavi koja se naziva temperaturna inverzija – tj. pojava u kojoj dolazi do nepravilnog povećanja temperature zraka s porastom nadmorske visine.

Drugim riječima, nepravilan je jer, po pravilu, umjesto da uz porast nadmorske visine temperatura zraka opada, ona raste. Temperaturnu inverziju povezujemo u hladnijem dijelu godine sa sunčanim i vedrim planinama, te maglom i niskom naoblakom prekrivenim kotlinama i riječnim dolinama, kao i nižim područjima Bosne”, naglašava Sladić.

Dao nam je i prognozu vremena za utorak, 24. novembar.

Utorak je, ipak, jedan tmurniji, budući da se večeras (ponedjeljak, op.a,) sa sjeverozapada kontinenta u sjeverozapadnom strujanju premješta vlažan zrak koji će u prvim satima utorka uzrokovati prolazni porast oblačnosti, najprije u sjevernim područjima Bosne, koja će se širiti prema jugoistoku u toku noći, a s kojim će prostrujati, također prolazno, i hladnija zračna masa, a atmosferski pritisak ponovo još malo ojačati i čiji centar će se nalaziti sjevernije od naših područja.

U takvim okolnostima, temperaturne inverzije sutra (utorak) neće biti, a rjeđa će biti i pojava prijepodnevne magle i niskih oblaka koja je sutra rezervisana za kotline i riječne doline centralne Bosne, češće uz rijeku Bosnu. Pretežno oblačno, ali hladno prijepodne se prognozira za veći dio zemlje, s tim da se naoblaka postepeno smanjuje od sjevera i sjeverozapada prema jugu, zbog čega će u Hercegovini, sjeverozapadnim i sjevernim područjima Bosne biti sunčanije, a češće tmurno vrijeme prevladavat će prema krajnjem istoku zemlje”, priča Sladić.

On je naglasio da će se tokom utorka sistem visokog zračnog pritiska premještati prema istoku, sa zadnje strane sistema počet će u našu zemlju pritjecati izraženije toplija zračna masa po visini, zbog čega će doći do uspostave temperature temperaturne inverzije pa će pojava magle i niske naoblake, često i one dugotrajnije u uslovima slabog vjetra i zadržavanja vlažnog zraka biti izgledniji na sjeveru Bosne, u dijelovima Posavine i Semberije, te po kotlinama i uz riječne doline centralne i istočne Bosne.

Pretežno sunčano vrijeme prevladavat će u Hercegovini gdje će biti prijatno toplo. U područjima gdje se isuši prizemni sloj i izdigne magla i niska naoblaka tokom poslijepodneva bit će sunčanije. Takva vremenska situacija očekuje se da će potrajati do pred kraj prvog dana vikenda, kada dolazi do izgledne promjene vremena koju bi donijela ciklona sa zapada kontinenta, s kojom pristižu oblaci i vlaga po visini, pa se nešto izraženije, ali ne previše obilne padavine očekuju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, dok slabije u većini bosanskih predjela. Kako bismo se našli između povišenijeg pritiska sa istoka i jugoistoka i sniženijeg sa zapada, prolazno bi ojačalo jugo”, smatra Sladić.

Dao nam je i prognozu da li se mogu očekivati snježne padavine do kraja mjeseca.

Narednih dana treba računati da će temperature zraka u poslijepodnevnim satima u Bosni se kretati većinom od 4 do 9, na jugu od 12 do 16 ºC, dok jutarnje većinom od -2 do 5, na jugu do 9 ºC. Budući da je sada izgledno jačanje zapadnih vjetrova nad Atlantikom, znatno su umanjene šanse da dobijemo neki značajniji hladniji prodor i početkom decembra mjeseca, koji bi, prema trenutnim analizama, startao nestabilnije uz povremenu kišu, a jedino na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara bilo bi snijega.

Na veće količine snježnih padavina morat ćemo još pričekati, naročito u nižim područjima”, zaključio je Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a.

Tagovi: Nedim Sladić