Četvrtak, 04.03.2021.

Rastoder predao krivičnu prijavu: Pravosuđe će utvrđivati je li SDA pokrala svog kandidata u Tuzli

Ponedjeljak, 23.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Kandidat SDA za Gradsko vijeće Grada Tuzla Ćerim Rastoder predao je Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje u postojanje izbornih nepravilnosti.

Kako je PRESS ranije objavio štetu Rastoderu pričinila je njegova matična stranka, odnosno Stranka demokratske akcije (SDA) i to na način da mu je umanjen broj glasova u korist drugog SDA-ovog kandidata.

Naime, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati, Rastoder, koji je bio 35. na listi, vidio je da nije dobio dovoljan broj glasova za prolazak u Vijeće. Brojke koje je vidio nisu mu bile logične jer nisu odgovarale informacijama s terena, pa je krenuo u provjeru.

Provjerama je utvrdio da su njegovi glasovi pisani drugom kandidatu SDA za Gradsko vijeće Grada Tuzla Nevrsu Huriću. Tek naknadno Centralna izborna komisija (CIK) BiH ispravila je nepravilnost što znači da će prema svim procjenama Rastoder dobiti mandat.

“Postoji politička pozadina. Nekome nije odgovoralo da ja budem peti vijećnik već neko drugi. Pljačka je napravljena i otkrivena. Da ja nisam sam ušao i tražio ne bi niko. Ja sad želim da se otkrije ko je krivac”, rekao je prije nekoliko dana Rastoder za Raport.

Pravosuđe Tuzlanskog kantona u narednom periodu bavit će se time ko je iz SDA i iz kojih razloga pokušao ošteti Rastodera za vijećnički mandat, a i samu stranku za peti mandat.

(PRESS)

Tagovi: SDA Tuzla