Četvrtak, 04.03.2021.

Ključna američka agencija zvanično priznala Bidena. Prenos vlasti može početi

Utorak, 24.11.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Emily Murphy, šefica ključne savezne agencije SAD koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Joea Bidena za pobjednika, poslala je u ponedjeljak pismo adresirano na Bidena kojim ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

Time je Biden de facto i službeno proglašen izabranim američkim predsjednikom, a ovaj formalni potez omogućit će mu priljev finansijskih sredstava potrebnih za kompliciran postupak prijenosa vlasti.

Pismo Emily Murphy, koje je stiglo i na adresu Bijele kuće, objavio je CNN nekoliko sati nakon što je glasnogovornica njezine agencije, koja nosi naziv Uprava za opće poslove (GSA), najavila da će o ovom pitanju razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. novembra na zahtjev demokrata.

Formalno priznavanje rezultata američkih izbora od strane GSA ključno je za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. januara.

Na nacionalnoj razini, Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktuelni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 miliona biračkih glasova.

Također, Biden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

Trump, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se “bori” i ne dopusti demokratima da “unište dokaze” o izbornoj prevari.

Međutim, od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.