Ponedjeljak, 08.03.2021.

Borenović: Tri člana Predsjedništva ipak mogu da se slože oko nekih strateških pitanja

Petak, 25.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Danas završena vojna vježba Oružanih snaga BiH na Manjači, tokom koje je NATO ocijenjivao njihove operativne sposobnosti, pokazala je da se tri člana Predsjedništva BiH i vrhovni komadanti oružanih snaga ipak oko nekih značajnih strateških pitanja mogu složiti, iako najčešće javnosti predstavljaju drugačiju sliku“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.  

Borenović kaže da je to jedan dokaz da Predsjedništvo BiH ipak može usaglašeno da djeluje i radi svoj posao, ali i da sprovođenje Akcionog plana za članstvo u NATO, koje su preimenovali u tzv. Program reformi, teče po planu koji su pod patronatom nekoliko ambasada uspješno dogovorili u novembru prošle godine:  

„Ovo je jedan od primjera da komadant Oružanih snaga BiH, Milorad Dodik, odlično sarađuje sa kolegama komandantima Komšićem i Džaferovićem. Iako je dugo vikao da nema ništa od vojnih vježbi na Manjači ipak na kraju je pokazao  spremnost za saradnju i po ko zna koji put djelima prešao preko vlastitih riječi“, dodaje Borenović.  

On kaže da je Dodik pokazao spremnost na prihvatanje stavova kolega iz Predsjedništva, nevjerovatnu lakoću zaboravljanja vlastitih riječi i stavova, pa da isto očekuje i od druga dva člana Predsjedništva :

Budući da su pokazali da mogu da se dogovore i po pitanjima za koje su tvrdili da ne postoji šansa za dogovor, bilo bi dobro da konačno dođe do sloge po pitanju mini Šengena i da će BiH u što skorijem roku pristupiti tom, za građane i privredu, veoma korisnom sporazumu koji će omogućiti brži protok ljudi, roba, usluga i kapitala u cijelom regionu“, zaključuje Borenović.