Srijeda, 14.04.2021.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile tek dobilo upotrebnu dozvolu

Petak, 25.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile u Sarajevu, koje je, nakon što je uništeno u ratu, obnovljeno 2016. godine, tek je sada dobilo upotrebnu dozvolu.Realizacija ovog projekta, koji je od vitalnog interesa za stanovnike Kantona Sarajevo i kojim se smanjuje zagađenje rijeka Miljacke i Bosne, kako navodi bivši član Nadzornog odbora u preduzeću Vodovod i kanalizacija Damir Faruk Saračević, bila je obilježena brojnim propustima bivšeg rukovodstva ovog preduzeća.

“Jedan od najvažnijih projekata u Kantonu Sarajevo, Postrojenje za tretman otpadnih voda Butila, izuzetno skupo i kompleksno postrojenje, sve do sada nije imalo upotrebnu dozvolu. Nemarnošću, neznanjem i spletkama nekih prethodnika objekat je ‘navrat-nanos’ pušten u rad, bez potrebnih dozvola, ali i sigurnosnih provjera”, naveo je Saračević na svom Facebook profilu. 

Istakao je da su se na početku mandata direktora ViK-a Envera Hadžiahmetovića detaljnije involvirali u ovu problematiku, prilikom čega su uvidjeli veliki broj problema.

“Toliko je problema i propusta izašlo na vidjelo da je u jednom momentu najlogičnije rješenje bilo zatvoriti postrojenje. U isto vrijeme, to bi ostavilo cijeli grad s tonama fekalija i neprečišćenih voda, što bi bila katastrofa. Ipak, krenulo se u bitku spašavanja projekta i pokušaja popravljanja svih onih propusta koji su ugrožavali funkcionalnost i sigurnost. Nakon skoro dvije godine napora i rada rezultat nije izostao. Još jedan zadatak s liste prioriteta koja je definisana na početku mandata u ViK-u je uspješno završen”, istakao je Saračević.

Podsjećamo obnavljanje ovog postrojenja koštalo je 50 miliona konvertibilnih maraka. Finasirano je kreditima Svjetske banke u iznosu od 23,6 miliona maraka i Evropske komisije od oko 25 miliona maraka. Udio u finansiranju imao je i Kanton Sarajevo.